Cuketa má v kuchyni řadu využití. Nejčastěji se používá cuketa tepelně upravená – vařená, restovaná, grilovaná či pečená. Čerstvá cuketa však chutná skvěle i syrová, například jako součást salátů. Z cuket jsou známé také bramboráky, polévky a méně známe sladké recepty. Cuketa má tu výhodu, že není sama o sobě příliš chuťově výrazná a nasává tak okolní chutě a ingredience.
Cuketu si dejte i se slupkou
Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu a obsahuje přes 90 % vody. Je však zdrojem vlákniny a řady vitamínů a minerálů – beta karoten, draslík, hořčík, fosfor, vápník a vitamín C. Nejvíce živin je ve slupce plodu, proto mladé cukety neloupejte a upravujte i se slupkou.
Recept na cuketové brownies je zdravý a jednoduchý, na odvážení potřebujete jen hrnek a lžičky. Mladou cuketou připravte i se slupkou a použijte kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Doslazuji medem a používám celozrnnou špaldovou mouku, která receptu dodá ořechový nádech.
RECEPT: CUKETOVÉ BROWNIES
SUROVINY na plech:
Cuketa nastrouhaná nahrubo 4 hrnky
Olej řepkový ½ hrnku
Med ½ hrnku
Vejce 2 ks
Vanilkový extrakt 2 lžičky
Citrónová šťáva 2 lžičky
Mouka celozrnná špaldová 2 hrnky
Kypřící prášek 1 lžička
Skořice 1 lžička
Sůl ½ lžičky
Kakao holandského typu 1/2 hrnku
Čokoláda s vysokým procentem kakaa 200 g
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Pečící formu vyložíme pečícím papírem. V jedné míse smícháme med, olej, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu a vejce a důkladně spojíme. V druhé míse smícháme všechny suché ingredience. Tekutý obsah první mísy zamícháme postupně do suché směsi. Přimícháme nastrouhanou a vymačkanou cuketu a čokoládu nakrájenou na kostičky. Pečeme 40-45 min. Necháme vychladnout a zatuhnout v lednici.
Energetická hodnota 1 kus: 850 kJ
26 g sacharidů
5 g bílkovin
9 g tuků
2 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroj: www.czfcdb.cz