Stále ještě řada lidí věří mýtu, že když chce člověk zhubnout, musí málo jíst, nebo dokonce i hladovět. Zastávají přesvědčení "čím méně sním, tím lépe a více zhubnu". Navíc se často obávají konzumovat ovoce a přílohy, které jsou zdrojem sacharidů – nejen v průběhu dne, ale i po pohybu. Sacharidy však do zdravé vyvážené stravy patří ,a to nejen před pohybem, ale i po něm.

Velký test ořechových a ovocných tyčinek: Dejte si pozor na složení

Před pohybem

Před pohybem si nemůžeme dát velké jídlo, nebo těžce stravitelný pokrm – necvičilo by se nám pak dobře.

  • Nejlépe je načasovat jídlo cca 1,5-2 hodiny před plánovaným pohybem. Porce by měla odpovídat větší svačině.

Vhodný je např. bílý polotučný jogurt s ovesnými (pohankovými nebo jáhlovými) vločkami nebo jiné cereálie s vysokým obsahem vlákniny a bez přidaného cukru. Další možností je třeba malá porce pečiva (chléb nebo celozrnné pečivo) s lučinou nebo pomazánkou z polotučného či měkkého tvarohu, nebo libovou šunkou. Navíc přidejte také zeleninu. Vyzkoušet můžete i malou müsli tyčinku bez polevy s menší porcí tvarohu či polotučného bílého jogurtu.

Při pohybu

Pokud se věnujeme pohybu zhruba hodinu, nemusíme doplňovat energii během cvičení – náš organismus si vystačí s živinami přijatými před cvičením. Co naopak naše tělo potřebuje doplnit, jsou tekutiny.

  • Nejvhodnější je samotná voda nebo voda s citronem upíjená v menším množství, není vhodné zařazovat slazené nápoje.

V horkém létě se pak potřeba tekutin ještě zvyšuje – protože během aktivity více vypotíme.

Po pohybu

I po ukončení pohybu bychom měli nejprve doplnit tekutiny – stejně jako při pohybu. Pokud jsme se věnovali aktivitě s vysokou intenzitou zátěže, nebo máme po pohybu výraznou chuť na sladké, bude nejlépe dát si menší porci ovoce nebo kvalitního 100 % ovocného džusu ředěného s vodou, nebo koktejl z polotučného mléka s trochou ovoce.

  • Hodinu po cvičení by pak měl následovat větší pokrm obsahující kvalitní bílkoviny, složené sacharidy (s obsahem vlákniny) a zeleninu.

Pokud se jedná o večeři, může být porce přílohy (zdroje složených sacharidů) o něco menší, než pokud cvičíme dopoledne nebo v časném odpoledni, ale rozhodně bychom ji neměli vynechat.

Vhodným zdrojem bílkovin je např. kuřecí nebo krůtí maso, cottage sýr nebo žervé, mozzarella light, plátkový sýr s obsahem tuku do 30 % v sušině, vejce či treska nebo tuňák. Přílohou může být kousek celozrnného pečiva, celozrnné těstoviny nebo rýže natural či basmati, pohanka, jáhly nebo quinoa. Porci pak doplní zeleninačerstvá, dušená, vařená, pečená či grilovaná.