Potraviny snižující vstřebávání vápníku
Mezi tyto potraviny patří strava bohatá na oxalát (špenát, kakao, čokoláda, rajská jablíčka, rebarbora, rybíz, angrešt, černý čaj) nebo vlákninu, které ve spojení s vápníkem tvoří nerozpustné sloučeniny a snižují tak jeho vstřebávání střevní sliznicí. K jejich tvorbě v trávicím traktu dochází také při nadměrném přívodu fosfátů. Ty nalezneme v některých druzích masa a ve sladkých nápojích.
„Zde je velmi nebezpečné nejen nekontrolované pití sladkých limonád u dětí, ale i časté návštěvy tzv. fast foodů. Tyto potraviny obsahují velké množství konzervačních látek a tedy hojné množství fosfátů,“ říká MUDr. Jana Čepová.
Neznamená to, že žádnou z výše uvedených potravin nemůžeme jíst, ale není vhodné je konzumovat bezprostředně po poptravinách obsahujících vápník.
- Vstřebávání vápníku brání také přemíra alkoholu, cigaret, kávy, tavicí soli v tavených sýrech a obecně přemíra soli.
- Černý čaj je také jednou z potravin, která zabraňuje vstřebání vápníku střevní sliznicí.
Vstřebávání a ukládání podpoří vitaminy K2 a D3
Konzumace potravin bohatých na vápník není garancí toho, že kosti nebudou trpět jeho nedostatkem.
Nezáleží jen na jeho absolutním obsahu, ale také na biologické dostupnosti, tedy vstřebatelnosti z dané potraviny.
- Ta je nejvyšší v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořeších nebo máku a relativně nízká v zelenině.
Celému procesu absorbování vápníku dochází v tenkém střevě a vše je závislé na přítomnosti vitaminu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev a vitaminu K2, který směřuje vápník přímo do kostí a zubů.
Pozor na různé diety
Problémy s nedostatečným příjmem vápníku mají i lidé, kteří dodržují různé nevyvážené redukční diety, kde často chybí nějaká živina, minerál nebo vitamin. Riziková je i vegetariánská strava. Málokterý člověk si dokáže v takovém jídelníčku zajistit dostatečný příjem vápníku. Stejně tak je nesprávná kaloricky náročná strava, kde není zajištěn vyvážený příjem živin, ale převládá nadbytečný příjem cukrů a tuků.
U nadšenců posiloven a obdivovatelů mohutných svalů často dochází k vyššímu příjmu bílkovin, než je pro lidské tělo běžné, což opět zhoršuje metabolismus vápníku.
Vstřebávání vápníku omezuje:
- vláknina
- vysoké množství soli
- tavicí sůl (např. v tavených sýrech)
- kyselina fosforečná v kolových nápojích
- přemíra alkoholu, cigaret
- přemíra kávy
- fytáty (některé obilniny - otruby)
- oxaláty (např. špenát, rebarbora, černý čaj)
- šťavelany (např. šťovík kyselý, špenát)