O výživě 9. 9. 2019 | Bc. Lucie Kašparová, Dis.Bc. Lucie Kašparová, Dis.

Kalorické bomby z fast foodu? Do zdravého jídelníčku nepatří

“Rychlé jídlo” se u nás stalo hitem již v 90. letech. Trend dostupného, rychle hotového jídla, na které zákazník nemusí čekat tak dlouho jako například v restauraci, si našel fanoušky i odpůrce. I přes vyšší nutriční gramotnost společnosti se řetězcům s rychlým občerstvení stále daří. Co je na jídle ze stánků nejproblematičtější?

Civilizační onemocnění z fast foodu
Stock Photos: Syda Productions /Shutterstock.com

Nadmíra nasycených mastných kyselin a sacharidů

Výhodu rychle připraveného jídla jasně přebíjí nutriční složení. Housky na hamburgery jsou vyráběny z bílé mouky, stejně jako těsto na pizzu. Bílá pšeničná mouka je chudá na vlákninu a má vysoký glykemický index. To znamená, že po takovém jídle se brzy dostaví pocit hladu. Zároveň však energetická hodnota není zanedbatelná. Dalším významným energetickým zdroje, který je pro jídla z fast foodu typický je tuk, a to především nasycené mastné kyseliny.

  • Tučné mleté maso, smažené hranolky či kuřecí kousky, tučné sýry, dresinky a majonézy – většinou v jednom jídle obsáhneme hned několik těchto potravin.
  • Tuk je nositelem chuti, není tedy divu, že se někteří lidé rádi k takovému jídlu opakovaně vracejí.
  • Vysoká konzumace nasycených mastných kyselin může způsobovat kardiovaskulární choroby, obezitu apod.

Minimum vlákniny a kvalitních bílkovin

Jídlo z fast foodu je většinou chudé na čerstvou zeleninu, komplexní sacharidy z celozrnného pečiva, obilovin či luštěnin. Zároveň obsah bílkovin je většinou nízký. Ve spojitosti s výše uvedeným je tedy jasné, že se jedná často o tzv. “kalorické bomby”. Nutričně jsou to ovšem velmi prázdné pokrmy. Vláknina by se přitom v tomhle případě více než hodila – pomáhá zrychlit pasáž v tlustém střevě a díky tomu předcházet vzniku kolorektálního karcinomu.

Vysoce zpracované potraviny do zdravého jídelníčku nepatří

Fast foodDalším rizikovým faktorem je skutečnost, že jídla připravovaná ve stáncích rychlého občerstvení nejsou většinou čerstvá. Drtivá většina řetězců používá polotovary, které se následně zpracovávají dle jasně stanovených pravidel. Systém tzv. frenčíz, kde musí být dodržena jednotná receptura hamburgerů či sendvičů vede k využívání polotovarů, které jsou bohaté na různé přidané látky. Vysoce zpracované potraviny do zdravého jídelníčku jistě nepatří a neměli bychom je zařazovat příliš často.

Sůl a cukr – kamarádi, co se dobře doplňují

Konzumace přesolených hranolek vede většinou k potřebě kompenzovat slanost něčím sladkým – a zde přichází na řadu slazené nápoje. Nadměrný příjem soli je pro českou populaci typický, avšak nezdravý. Denně bychom měli přijmout maximálně 5 g soli, děti podstatně méně (záleží na věku). Nadměrný příjem soli může vést ke vzniku hypertenze. Zároveň s konzumací vyššího množství soli dochází k zadržování vody v těle. Pro představu Big Mac s hranolky pokryje víc než polovinu maximálního denního příjmu soli.

Slazené nápoje jsou energeticky velmi vydatné. Půl litr Coca coly vyjde na necelých 900 kJ, přičemž obsah jednoduchých cukrů se v tomto nápoji rovná maximálnímu doporučenému příjmu u dospělých osob, což je 50 g.

Fast food a civilizační onemocnění

Příliš častá konzumace fast foodu našemu zdraví neprospívá. Důsledky jsou nám jistě moc dobře známy. Vysoká energetická hodnota přispívá k celkové pozitivní energetické bilanci a ta má za následek vznik obezity a jejích přidružených komorbidit. Nadměrný příjem nevhodných tuků, jednoduchých sacharidů a soli vede k civilizačním onemocněním jako hypertenze či diabetes. Obzvlášť riziková je častá konzumace fast foodu u dětí.

Připravte si svačinu doma nebo se porozhlédněte po lepší nabídce

Domácí svačinaNejideálnějším řešením, jak předejít častým zastávkám u stánků s rychlým občerstvením, je svačina připravená z domova. Celozrnné pečivo obložené kvalitními bílkovinami jako je tuňák, šunka, sýr či vejce a dostatečné množství zeleniny bez tučných dresinků, je tou nejvyváženější svačinou. Nemusí nás tak trápit výčitky svědomí a ve výsledku snad i ušetříme, jídlo nás navíc zasytí na delší dobu.

Pro představu srovnání nutričních hodnot jednotlivých porcí z Mc Donalds, Bageterie Boulevard a domácího sendviče z žitného pečiva:

Jídlo

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny (g)

Sacharidy (g)

Cukry (g)

Tuky (g)

Vláknina (g)

Big Mac, střední hranolky, Coca Cola 0,5l

4 354

51

135

60

41

7

Šunková bageta Boulevard, pečené brambory, ledový čaj

2 827

17

102

30

19

2

žitný chléb, žervé, tuňák, vejce, zelenina, zelený čaj

1 513

30

37

4

12

8

Pokud nám přeci jen nezbývá nic jiného, než se zastavit v nákupním centru pro svačinu, je lepší zamířit buď do supermarketu, kde pořídíme výše zmíněné včetně omyté zeleniny anebo zvolit řetězec, který nabízí obložené bagety. I když je to těžká zkouška vůle, zkuste příště místo hranolků zvolit zeleninový salát jako přílohu. Ten koneckonců nabízí i Mc Donalds. Vaše tělo vám poděkuje.

logo





Mohlo by vás také zajímat: