Stejná teplota surovin je základ
Příprava kynutého těsta vyžaduje jistou trpělivost, ale odměna je sladká (či slaná). Základem je stejná teplota používaných surovin, to znamená, že bychom neměli přidat studené vejce právě vyjmuté z chladničky, ale nechat jej ohřát na pokojovou teplotu. Druhým krokem úspěchu je příprava kvásku. Některé recepty jej nevyžadují a stačí přidat droždí do těsta, jiné však ano.
- Opět je třeba si hlídat teplotu – mléko by mělo být vlažné, příliš studené nebo naopak horké mléko kvasinkám nesvědčí. Zvlášť citlivé na studenou vodu nebo chladné stěny nádoby je instantní droždí.
Klíčové je následné zpracování těsta. Vzhledem k tomu, že dosažení požadované konzistence – tj, hladké, vláčné, nelepivé těsto – vyžaduje čas, je nejlepší využít pomoc kuchyňského robota.
Nutričně významné benefity
Droždí je opředeno mnoha dietetickými benefity, nicméně pravda je, že v buchtě moc velký přínos nemá. Pokud si však připravíte drožďovou pomazánku nebo si uděláte drožďové knedlíčky do polévky, je to jiná písnička. Významný je především obsah vitaminů B skupiny (thiaminu, riboflavinu, niacinu, pyridoxinu, biotinu i kyseliny listové).
Z minerálních látek to je hlavně sodík, hořčík a selen. Zajímavý je i obsah bílkovin, tudíž pečivo připravené s použitím droždí bude mít vždy o něco vyšší obsah bílkovin než druhy připravené s práškem do pečiva.
Vitaminy B skupiny jsou pro správný chod organismu zcela nepostradatelné, příkladem je jejich úloha v energetickém metabolismu, podíl na správné činnosti nervů či na krvetvorbě.
Kvalita droždí
Jakostní droždí má mít světle šedou až světle hnědou barvu, nesmí být na povrchu pokryto plísní a musí se dobře rozpouštět na jazyku. Droždí špatně snáší výkyvy teplot, nejlépe se mu daří v rozmezí teplot 5-10 °C. Pozor, je také poměrně náchylné k plesnivění, proto pokud jej ihned nespotřebujete celé, zabalte jej pečlivě do obalu. Snadno také okorá a ztrácí na aktivitě, proto jej pak spotřebujte co nejdříve.
Na trhu se můžete setkat s několika variantami – droždím čerstvým, sušeným a lahůdkovým.
Sušené vitální droždí můžete uchovávat při teplotách do 20 °C a jeho výhodou je, že jej můžete mít doma v zásobě, a tedy i snadno po ruce.
Lahůdkové droždí je oblíbené především vegetariány a vegany, nicméně mělo by zakořenit v každé domácnosti. Jedná se o neaktivní droždí, které má všestranné využití v kuchyni. Aktivita kvasinek Saccharomyces Cerevisiae je zastavena sušením do podoby vloček. Používá se k zahušťování polévek nebo omáček, do pomazánek, dodá chuť zapékaným pokrmům, hojně se používá spolu s kešu i na přípravu veganského parmazánu. Vyznačuje se vysokým obsahem vitaminů B skupiny, minerálních látek i bílkovin.
A pokud nemáte chuť na něco k snědku, můžete si z droždí připravit prima pleťovou masku.