U tohoto onemocnění se střídají období bez obtíží a akutní bolestivé období, projevující se subjektivními příznaky. Klouby rukou či nohou jsou oteklé, zarudlé a bolestivé na dotek. Nejčastěji je zasažen kloub palce u nohy, odtud název podagra (podos – noha).

dnaAsi u jedné pětiny pacientů je příčinou nemoci genetická predispozice, ale u většiny pacientů je dna způsobena nesprávnou životosprávou – zejména vysokým příjmem masa, kořeněných výrobků a alkoholu. Pacienti trpí často současně s dnou i vysokým krevním tlakem, obezitou a zvýšenou hladinou cukrů a tuků v krvi.

  • Při léčbě dny je proto vhodné upravit hladinu i ostatních látek v krvi a postupně snížit tělesnou hmotnost. Dietní opatření při léčbě dny spočívají zejména v redukci příjmu purinů, ze kterých se tvoří kyselina močová.

Potraviny s vysokým obsahem purinů – ideálně ze stravy vyloučit

  • mladé maso – kuřecí, telecí
  • zvěřina
  • vnitřnosti – ledvinky, játra, mozeček
  • uzeniny, paštiky, jitrnice
  • mořské plody a ryby – sardinky, sardelky, šproty, tuňák, okoun, pstruh, losos
  • kynuté a celozrnné pečivo
  • potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu
  • kakaový prášek

Kromě potravin s vyšším obsahem purinů je třeba se vyhnout i konzumaci potravin, které ovlivňují metabolismus purinů. V tomto případě jde o alkohol – pivo, víno, lihoviny, a nasycené tuky. Omezit by se měla rovněž konzumace kakaa, silného černého čaje a kávy. Koření – chilli, pepř, kari, magi, česnek, křen, sice neobsahuje velké množství purinů, ale při dně se nedoporučuje pro jeho dráždivý účinek.

Potraviny se středním obsahem purinů – omezit jejich příjem

  • masové vývary
  • maso – hovězí, vepřové, drůbeží
  • fazole, čočka, hrách, zelený hrášek

ANO v jídelníčku

zeleninaA co by naopak jídelníček člověka nemocného dnou obsahovat měl? Určitě dostatečný příjem vody, která podporuje trávení a snižuje koncentraci kyseliny močové v krvi. Dále adekvátní příjem ovoce a zeleniny, zejména v syrovém stavu.

Potraviny s nízkým obsahem purinů – doporučené

  • mléčné výrobky – ideálně nízkotučné
  • ovoce – jablka, hrušky, broskve, meruňky, pomeranče, třešně, borůvky, ananas
  • ostatní zelenina – rajčata, mrkev, listová zelenina, okurky, cukety, ředkvičky
  • vejce
  • ořechy