Základní pravidla ketodiety
Běžná ketodieta není primárně vysokoproteinová strava, jak si někteří stále myslí, přesto je však možná určitá variabilita v příjmu bílkovin. Při dodržování tohoto výživového směru se mají dodržovat následující pravidla:
- vysoký příjem tuků (kolem 75 %)
- přiměřený příjem bílkovin (dnes již pohyblivá složka, cca 20 %)
- nízký příjem sacharidů (5 %)
Při snížení příjmu sacharidů pod 50 g/den dojde k postupnému vyčerpání glykogenových zásob. Zdrojem energie se následně stává tuk a z něj v mitochondriích hepatocytů v játrech jsou produkovány keto látky.
"Aby nedošlo k úbytku svalové hmoty, nesmí v ketogenním jídelníčku chybět bílkoviny,“ zdůrazňuje nutriční poradkyně Kristina Šístková.
Suzie Walker spoluzakladatelka The Primal Pantry, The Keto Collective a také nutriční poradkyně upozornila na dva velké trendy v dnešní době.
- Velmi se hledí na celkové zdraví obecně, a s tím pak spojenou redukci hmotnosti, především snížení tělesného tuku.
- Výběr potravin je orientován na ty nejkvalitnější potraviny. Takové jsou minimálně zpracované, tedy přirozené jak je jen možné a jejich složení připomíná výživu předků.
Dále popsala, že se mění postoj lidí ke ketodietě.
Ještě v roce 2010 se lidé soustředili na stravu s velmi nízkým příjmem tuků a počítání kalorií. Za poslední dva roky však pohled přehodnotili a začali zjišťovat, že strava s vysokým příjmem tuků nemusí být špatná na rozdíl od vysokého příjmu cukrů.
- Přístup ke stravování se tedy mění na základě zvýšeného celkového snižování sacharidů a cukrů.
Jídlo jako lék
„V první řadě by měl být zvolený stravovací režim udržitelný. Ketodietu je vhodné dodržovat jen krátkodobě, a to nejlépe pod vedením odborníka. Není vhodná pro každého. Vždy je potřeba dopředu zvážit jaké jsou její přínosy, ale i rizika. Ketogenní stravování může vést zejména k dehydrataci, gastrointestinálním potížím, ale i ke vzniku hyperurikémie aj. Stanovení optimální délky, která povede k pozitivnímu ovlivnění zdraví lidí, je předmětem dalších studií.“, upozorňuje Kristina Šístková.
- Hlavní nedostatek při dodržování keto stravy je minimální příjem vlákniny, která je obsažena především v obilninách, luštěninách, ovoci, zelenině a dalších, které musí být v tomto výživovém směru vyloučeny, či omezeny. O zdravotních přínosech vlákniny však není pochyb.
Novinky v oblasti keto výrobků
V roce 2016 zahájil produkci keto výrobků také Boostball, který je nyní dostupný v 19 zemích. Jejich sortiment je vyroben z veganských a raw ingrediencí lisovaných zastudena. Tammy Bonning marketingová manažerka zmíněné firmy věří v důležitost biohackingu tedy, že konzumace jejich produktů přináší zdravotní benefity, zvyšuje energii, zlepšuje soustředění i spánek, zvyšuje činnost metabolismu a snižuje hladinu krevního cukru.
Společnost No Guilt Bakes, je velmi zajímavým inovátorem v oblasti keto stravování. Peče totiž nízkosacharidové dobroty. Spoluzakladatelka No Guilt Bakes Taeya Abdel-Majeed navíc zdůraznila, že za podstatné považuje dodržení základních principů této diety a tedy především zařazení základních surovin, nejen hotových výrobků.
S tímto tvrzením souhlasí také nutriční poradkyně Kristina Šístková a připomíná, že nových zmiňovaných keto produktů lze využít při cestování, výletech, pracovních pochůzkách, kdy člověk není schopen mít s sebou připravené „normální“ jídlo.
Nová oddělení „keto friendly“
- Ve Velké Británii již zavedli speciální oddělení v obchodech pro nákup keto výrobků. Jinak tomu není ani v Austrálii a na Novém Zélandu. V regálech lze najít také označení „keto friendly“.
Ke koupi jsou již i v Německu. Především se dají sehnat od maloobchodníků a na internetu. Počáteční přístup k zavádění těchto produktů na trh je podobný, jako byl dříve u výrobků bez lepku nebo u rostlinných výrobků. Ty jsou dnes již běžnou součástí nákupních regálů. Je otázkou, kdy se všechny tyto keto produkty objeví také v České republice.