• Ovesné vločky jsou jednou z nejzdravějších potravin. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, ale i bílkovin, vlákniny a betaglukanů.

  • Přidáním sójových proteinových křupek získá granola velké množství bílkovin.

  • Pseudoobilniny - quinoa a amarant receptuře dodají kvalitní komplexní sacharidy, vlákninu i proteiny.

  • Mandle, vlašské ořechy a arašídové máslo zajistí dostatek zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, ale i vitaminů a minerálních látek. Čekankový sirup granolu nejen osladí, ale přidá ještě vlákninu.

Ingredience: 1 kg granoly (10 porcí)

ovesné vločky 300 g 
sójové proteinové křupky 200 g 
quinoové pukance 100 g 
pufovaný amarant 100 g 
mandle 50 g 
vlašské ořechy 50 g 
arašídové máslo 40 g 
čekankový sirup 80 g 
med 20 g 
řepkový olej 50 ml 
perníkové koření 5 g 
skořice 5 g 

Postup 

  1. Všechny suché ingredience včetně koření a nadrobno nasekaných ořechů a mandlí smícháme v míse.
  2. Necháme si rozpustit arašídové máslo a smícháme ho s čekankovým sirupem, medem a řepkovým olejem.
  3. Troubu si předehřejeme na 160 °C a plech vysteleme pečicím papírem.
  4. K suchým ingrediencím přidáme dokonale promíchanou směs arašídového másla, čekankového sirupu, medu a řepkového oleje a opravdu důkladně vše promícháme, aby se směsi propojily.
  5. Takto připravenou granolu rovnoměrně rozmístíme na pečicím papírem vystlaný plech a dáme péct na 160 °C po dobu cca 45 minut. Během pečení můžeme granolu několikrát promíchat, aby se opekla rovnoměrně.
  6. Po vyndání z trouby je důležité nechat granolu zcela vystydnout, a až poté umístit do nádoby, ve které ji budeme skladovat.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

10 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  373 394  3727  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  23,9 25,3  239,3  -
sacharidy g  37,9 40,0  378,5  -
   z toho cukry g 2,8  3,0  28,1  -
tuky g  13,1 13,8  130,9  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,8 1,9  18,3  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 9,8  10,4  98,0  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  0,46 0,48  4,56  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  2,3  2,4  22,7 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).