-
Ovesné vločky jsou jednou z nejzdravějších potravin. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, ale i bílkovin, vlákniny a betaglukanů.
-
Přidáním sójových proteinových křupek získá granola velké množství bílkovin.
-
Pseudoobilniny - quinoa a amarant receptuře dodají kvalitní komplexní sacharidy, vlákninu i proteiny.
-
Mandle, vlašské ořechy a arašídové máslo zajistí dostatek zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, ale i vitaminů a minerálních látek. Čekankový sirup granolu nejen osladí, ale přidá ještě vlákninu.
Ingredience: 1 kg granoly (10 porcí)
ovesné vločky | 300 g |
sójové proteinové křupky | 200 g |
quinoové pukance | 100 g |
pufovaný amarant | 100 g |
mandle | 50 g |
vlašské ořechy | 50 g |
arašídové máslo | 40 g |
čekankový sirup | 80 g |
med | 20 g |
řepkový olej | 50 ml |
perníkové koření | 5 g |
skořice | 5 g |
Postup
- Všechny suché ingredience včetně koření a nadrobno nasekaných ořechů a mandlí smícháme v míse.
- Necháme si rozpustit arašídové máslo a smícháme ho s čekankovým sirupem, medem a řepkovým olejem.
- Troubu si předehřejeme na 160 °C a plech vysteleme pečicím papírem.
- K suchým ingrediencím přidáme dokonale promíchanou směs arašídového másla, čekankového sirupu, medu a řepkového oleje a opravdu důkladně vše promícháme, aby se směsi propojily.
- Takto připravenou granolu rovnoměrně rozmístíme na pečicím papírem vystlaný plech a dáme péct na 160 °C po dobu cca 45 minut. Během pečení můžeme granolu několikrát promíchat, aby se opekla rovnoměrně.
- Po vyndání z trouby je důležité nechat granolu zcela vystydnout, a až poté umístit do nádoby, ve které ji budeme skladovat.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
10 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 373 | 394 | 3727 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23,9 | 25,3 | 239,3 | - |
sacharidy | g | 37,9 | 40,0 | 378,5 | - |
z toho cukry | g | 2,8 | 3,0 | 28,1 | - |
tuky | g | 13,1 | 13,8 | 130,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 1,9 | 18,3 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 9,8 | 10,4 | 98,0 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,46 | 0,48 | 4,56 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 2,3 | 2,4 | 22,7 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).