Noky nebo chcete-li gnocchi patří ke klasickým italským pokrmům. Základem pro přípravu je těsto z brambor a mouky, doplněné případně o další suroviny. Hotové noky mají podobu malých knedlíčků, které se vaří se ve velkém hrnci s větším množství osolené vody. Noky si můžete připravit od základu sami doma, nebo pro urychlení přípravy (jako jsme to udělali my) můžete sáhnout po hotových, které stačí jen krátce uvařit ve vodě.
Noky najdou uplatnění nejen v italské kuchyni se smetanovými či rajčatovými omáčkami apod., ale hodí se skvěle i do kuchyně české. Můžete je použít jako přílohu prakticky k jakékoli omáčce (rajské, koprové, houbové atd.), nebo zkombinovat se zelím a uzeným. A chybu neuděláte ani se sladkými variantami s tvarohem, ořechovou strouhankou či ovocným rozvarem.
My jsme se dnes inspirovali italskou gastronomií a připravili noky s rajčaty, bazalkou a mozzarellou. Ta je jedním z nejoblíbenějších sýrů světa a pokud zvolíme její light verzi, ušetříme si v receptu poměrně velké množství tuku. Mozzarellu jsme ještě doplnili o cottage sýr, jenž je chuťově velmi jemný. Jeho předností je nízký obsah tuku a vysoký obsah kvalitních bílkovin.
Ingredience: 3 porce
dmBio gnocchi | 400 g |
cherry rajčata | 250 g |
2 stroužky česneku | 6 g |
dmBio řepkový olej | 30 g |
mozzarella light | 125 g |
cottage light | 200 g |
čerstvá bazalka | 30 g |
dmBio loupaná slunečnicová semínka | 50 g |
Postup
- Noky si uvaříme dle návodu na obalu.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a jen krátce na něm osmahneme na plátky nakrájený česnek, aby nezhořkl.
- Rajčátka omyjeme, osušíme a překrojíme napůl. Dáme je do pánve s česnekem a opékáme asi 2 minuty.
- Do pánve přidáme sýr cottage a společně prohřejeme. Poté vmícháme na kousky natrhanou mozzarellu a za občasného míchání ji necháme rozpustit.
- Přisypeme uvařené, okapané noky a promícháme, vypneme sporák.
- Lístky bazalky natrháme na menší kusy a přimícháme k nokům.
- Servírujeme posypané slunečnicovými semínky.
Tip: Pokud máte rádi více kořeněná jídla, můžete do receptu přidat dmBio Naturland italské bylinky. Lžičku koření osmahněte spolu s česnekem na začátku přípravy.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 553 | 152 | 1 660 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 27,9 | 7,7 | 83,8 | - |
sacharidy | g | 55 | 15,1 | 165 | - |
z toho cukry | g | 4,9 | 1,3 | 14,6 | - |
tuky | g | 25,1 | 6,9 | 75,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,4 | 1,5 | 16,2 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,7 | 1,6 | 17,1 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,09 | 0,57 | 6,27 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.