- Červená čočka je velmi cenným zdrojem rostlinných bílkovin, ale také vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Další výhodou je vynikající chuť, atraktivní vzhled a rychlá příprava. Tento druh luštěniny je tedy rovněž vhodné začlenit do našeho jídelníčku.
Luštěniny je možné v salátu různě obměňovat. Vyzkoušet můžete jiné druhy čočky – klasickou hnědou, černou čočku beluga, nebo různé druhy fazolí – bílé, červené. Vsadíme se, že díky své variabilitě se tento salát stane vaším oblíbeným. Navíc jde o skvělou příležitost, jak hravým způsobem zakombinovat luštěniny do svého jídelníčku.
Ingredience: 1 porce
červená čočka | 80 g |
bílý jogurt řeckého typu 0 % tuku | 50 g |
červená paprika | 60 g |
žlutá paprika | 60 g |
sterilované okurky | 60 g |
citronová šťáva | 12 ml |
med | 5 g |
kurkuma | 2 g |
sůl | 1 g |
pepř | 1 g |
krajíc celozrnného žitného chleba | 50 g |
Postup
- Červenou čočku uvaříme podle návodu. Poté propláchneme proudem studené vody a necháme vychladnout.
- Všechnu zeleninu (papriky a okurky) nakrájíme na drobné kostičky.
- Do mísy vložíme červenou čočku, nakrájenou zeleninu, bílý jogurt, med, citronovou šťávu, kurkumu, sůl a pepř. Všechny tyto ingredience důkladně promícháme.
- Hotový salát podáváme s krajícem celozrnného žitného chleba.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 478 | 92 | 478 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 30,3 | 5,8 | 30,3 | - |
sacharidy | g | 85 | 16,4 | 85 | - |
z toho cukry | g | 15,3 | 2,9 | 15,3 | - |
tuky | g | 2,1 | 0,4 | 2,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,3 | 0,1 | 0,3 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 8,1 | 1,6 | 8,1 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,04 | 0,39 | 2,04 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).