• Červená čočka je velmi cenným zdrojem rostlinných bílkovin, ale také vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Další výhodou je vynikající chuť, atraktivní vzhled a rychlá příprava. Tento druh luštěniny je tedy rovněž vhodné začlenit do našeho jídelníčku.

Luštěniny je možné v salátu různě obměňovat. Vyzkoušet můžete jiné druhy čočky – klasickou hnědou, černou čočku beluga, nebo různé druhy fazolí  bílé, červené. Vsadíme se, že díky své variabilitě se tento salát stane vaším oblíbeným. Navíc jde o skvělou příležitost, jak hravým způsobem zakombinovat luštěniny do svého jídelníčku.

Ingredience: 1 porce

červená čočka 80 g 
bílý jogurt řeckého typu 0 % tuku 50 g 
červená paprika 60 g 
žlutá paprika 60 g 
sterilované okurky 60 g 
citronová šťáva 12 ml 
med 5 g 
kurkuma 2 g 
sůl 1 g 
pepř 1 g 
krajíc celozrnného žitného chleba 50 g 

Postup 

  1. příprava čočkového salátu do skleničkyČervenou čočku uvaříme podle návodu. Poté propláchneme proudem studené vody a necháme vychladnout.
  2. Všechnu zeleninu (papriky a okurky) nakrájíme na drobné kostičky.
  3. Do mísy vložíme červenou čočku, nakrájenou zeleninu, bílý jogurt, med, citronovou šťávu, kurkumu, sůl a pepř. Všechny tyto ingredience důkladně promícháme.
  4. Hotový salát podáváme s krajícem celozrnného žitného chleba.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  478 92  478  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 30,3  5,8  30,3  -
sacharidy g  85 16,4  85  -
   z toho cukry g 15,3  2,9  15,3  -
tuky g 2,1  0,4  2,1  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,3  0,1   0,3 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 8,1  1,6  8,1  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,04  0,39   2,04 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).