Vajíčkové muffiny “co zdravého dům dal”
Základ těsta na muffiny jsou vejce. Není potřeba žádné mouky, a proto jsou muffiny vhodné i pro celiaky. Vejce patří do zdravého jídelníčku, protože jsou výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitamínů a minerálů. Dále muffiny můžete naplnit kvalitní šunkou, tvrdým nebo čerstvým sýrem a zeleninou dle chuti.
Využijte jarní sezónní zeleniny a přidejte do muffinů čerstvý špenát a jarní cibulku. Místo šunky můžete přidat orestované žampiony nebo ochucené tofu. Muffiny určitě dochuťte kořením, čerstvými bylinkami. Skvělé jsou i se sušenými rajčaty, tuňákem a olivami.
Ingredience 12 porcí
Vejce 10 ks | 500 g |
Cibule jarní | 50 g |
Špenát baby | 100 g |
Sůl | 3 g |
Pepř | 2 g |
Mozzarella | 125 g |
Šunka krůtí výběrová | 100 g |
Provensálské koření | 5 g |
Paprika čerstvá | 100 g |
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- V míse si rozšleháme všechna vejce. Osolíme je, opepříme a přidáme lžíci provensálského koření nebo hrst čerstvé bazalky.
- Přimícháme pokrájenou zeleninu, nastrouhanou mozzarellu a na kostičky pokrájenou šunku.
- Těsto vlijeme do formiček na muffiny, které vymažeme olejem nebo použijeme silikonové formičky, a dáme je péct do trouby na cca 15 min.
- Muffiny podáváme ideálně ještě teplé, ale i studené jsou výborné.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
12 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 103 | 126 | 1238 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 9 | 11 | 111 | - |
sacharidy | g | 1,7 | 2,0 | 20 | - |
z toho cukry | g | 0,6 | 0,7 | 6,7 | - |
tuky | g | 6,6 | 8,0 | 78,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené m. kyseliny (SFA) | g | 2,7 | 3,3 | 32,4 | ≤ 6,0 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 0,7 | 0,8 | 8,3 | |
sůl | g | 0,7 | 0,9 | 8,7 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).