Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Recepty

Hovězí ragú s celerovou kaší

3.11.2014, Mgr. Zuzana Douchová

hovězí ragú, recept

Šťavnaté maso s podzimní zeleninou a celerovou kaší je ideálním výživným pokrmem do chladných dnů. Vyzkoušejte další certifikovaný recept pro Vaši chuť i zdraví.

Celerová vitamínová bomba

Celer je rostlina z čeledi miříkovité, kterou známe nejčastěji jako celer bulvu či řapíkatý celer. Využít se dají však také i jeho listy. Z této zeleniny tedy můžeme zpracovat všechny části: nadzemní část, řapík i část podzemní. Celer je charakteristický svou aromatickou chutí a vůní. Je to vitamínová bomba mezi zeleninou, obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E a z minerálních prvků je zastoupen nejvíce draslík, vápník, hořčík a fosfor. Celer působí antibakteriálně díky vysokému obsahu silic a éterických olejů. Má močopudné účinky a pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Celer se většinou využívá v kuchyni tepelnou úpravou, ale nejvíce našemu organismus prospěje konzumace syrového celeru pro zachování všech důležitých živin. Syrový celer doporučuji ve formě zeleninové šťávy (můžete přidat mrkev, červenou řepu či jablka pro sladší chuť). Řapíkatý celer či listy celeru se nemusí tepelně upravovat a jsou vhodným doplňkem salátů či pomazánek.

Hovězí ragú s celerovou kaší

Příprava ragú zabere několik hodin, ale většinu času budete mít maso v troubě či na plotně. Z trouby je maso křehčí a z plotny zase rychleji hotové. Kombinuji proto oba dva způsoby, nejdříve peču maso se zeleninou v troubě cca 2 hodiny a na závěr dám na plotnu maso dodělat a redukovat mírně omáčku. Můžete však dobu varu zkrátit, pokud použijete papiňák. Celerová kaše je klasická bramborová kaše nastavená a odlehčená vařeným celerem. K ragú výborná kombinace!

RECEPT: HOVĚZÍ RAGÚ S CELEROVOU KAŠÍ

 hovězí ragú, recept

INGREDIENCE:

Hovězí maso (zadní) 800 g

Olej rostlinný 20 g

Mrkev 200g

Dýně 200 g

Řapíkatý celer 200 g

Cibule 200 g

Česnek 20 g

Červené víno 400 ml

Hovězí vývar 400 ml

Čerstvé bylinky nebo koření (tymián, bobkový list, rozmarýn, majoránka) 10 g

Rajčata konzervovaná drcená 250 ml

Celer bulva 400 g

Brambory 600 g

Mléko polotučné 150 ml

Sůl špetka (2 g)

Pepř špetka (2 g)

POSTUP:

Troubu si předehřejeme na 160 ° C. Na plotně v hrnci orestujeme na oleji na kousky pokrájené maso a zprudka opečeme. Mrkev, dýni, řapíkatý celer, cibuli a česnek pokrájíme na větší kusy. Maso vyjmeme z hrnce a na výpeku restujeme zeleninu do zhnědnutí. Vložíme maso zpátky k zelenině, zalijeme vínem, rajčaty, vývarem, přidáme bylinky, sůl, pepř a přiklopené pokličkou vložíme do trouby na cca 2 hodiny. Pak vyndáme z trouby na plotnu a na mírném ohni vaříme ještě 30-60 min do změknutí masa a na závěr odklopíme poklici, aby se omáčka redukovala do požadované konzistence. Mezitím si připravíme celerovou kaši. Celer a brambory oloupeme a pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody do změknutí. Pak zeleninu rozmačkáme společně s mlékem na kaši. 

Energetická hodnota 1 porce: 2 199 kJ, 42 g sacharidů, 36 g bílkovin, 16 g tuků a 9 g vlákniny

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.czfcdb.cz


 

 

Spolupracujeme s       

 
   

 

 






   
      Školní informační kanál  
     
    Zdravá školní jídelna Stop cukrovc e

Sekce nutričních terapeutů ČAS

SPZO 
      
   

 

Jihočeské zemědělské muzeum