Velikonoční mazanec zdravě

Tradiční mazanec se dělá z kynutého těsta, bílé mouky, cukru, másla a rozinek. Obsahuje minimum vlákniny, bílkovin, za to spoustu cukru, prázdných kalorií z mouky a nasycených tuků z másla. Zkuste letos upéct zdravější verzi ze špaldové celozrnné mouky, která má lehce oříškovou chuť a spoustu vlákniny. Pro zvláčnění těsta a doplnění bílkovin používám polotučný tvaroh (ideální je tvaroh měkký). Místo másla použijte kombinaci Hery a řepkového oleje jako zdrojů zdraví prospěšných rostlinných tuků. Mazanec dělám s brusinkami naloženými v rumu, můžete je však nahradit i klasicky rozinkami.

Brusinky místo rozinek

Vyzkoušejte letos místo rozinek do mazance přidat sušené brusinky. Kromě výborné chuti jsou pro lidský organismus velmi prospěšné. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a mají výrazné antioxidační účinky. Používají se v léčitelství při zánětech močového měchýře, na zvýšený krevní tlak, cholesterol a celkově zlepšují funkci imunitního systému. Brusinky jsou totiž bohatým zdrojem vitamínu C, E, vlákniny, manganu a železa. Můžete si je vychutnat čerstvé, sušené, kandované i konzervované. Skvěle se hodí na pečení do bábovek, koláčů či muffinů.

RECEPT: BRUSINKOVO TVAROHOVÝ MAZANEC

recept na mazanec

SUROVINY na 25 porcí:

mouka celozrnná špaldová 350 g
tvaroh polotučný měkký 250 g
hera 40 g
olej řepkový 20 g
kypřící prášek 12 g
brusinky sušené 100 g
vejce 100 g
cukr vanilkový 20 g
rum 20 g
med 40 g
oříšek muškátový 2g
citronová kůra 5 g
citrónová šťáva 15 g

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180° C a brusinky naložíme do rumu. Tvaroh si utřeme s vanilkovým cukrem, medem, herou, olejem a vejci (necháme si 1 bílek na potření). Mouku smícháme s kypřícím práškem. Vše spojíme dohromady, přidáme citrónovou kůru, šťávu, muškátový oříšek a důkladně prohněteme. Z těsta vytvoříme navlhčenýma rukama bochánek, který poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme povrch vaječným bílkem a dáme péct do trouby na cca 60 min. Hotový mazanec zkoušíme špejlí, aby se těsto nelepilo. Pokud nám mazanec na povrchu v průběhu rychleji ztmavne, přikryjeme ho alobalem a necháme dopéct vnitřek.

Nutriční složení 1 porce:

  energie

122,5 kcal

  bílkoviny

4,1 g

  sacharidy

18,8 g

    z toho cukry

  5,8 g

  tuky

3,8 g

    SFA

  1,4 g

    TFA

  0 g

  sodík

0,1 g

  vláknina

1,8 g

  přidaný cukr

1,9 g

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.whfood.com