Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Recepty

Recept: Česnečka s tvarůžky

4.1.2017, Mgr. Zuzana Douchová

V zimním období jsou polévky ideální na zahřátí, posilnění imunitního systému a doplnění tekutin. A poctivá česnečka navíc pomůže i z kocoviny nebo nachlazení.

Česnečka s tvarůžky
Fotografie: Martina Matičková

Česnek je známý pro své široké spektrum léčivých látek, silic, vitamínů a minerálů 

Má antibakteriální a antimykotické účinky, podporuje imunitní systém, vykašlávání, pocení a také snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Příznivě ovlivňuje zažívání, střevní mikroflóru a pomáhá při chřipkových onemocnění. Česnek obsahuje vitamíny skupiny B, A, C a z minerálů převážně draslík, vápník, fosfor, síru, hořčík, jód a selen. Vysvětluje  Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

Česnečka s vůní tvarůžků

Když už česnečka, tak i s olomouckými tvarůžky! Tuhle kombinaci jsem si letos v zimě velmi oblíbila a doporučuji při nachlazení a posílení vyčerpaného organismu. Olomoucké tvarůžky jsou výborným zdrojem bílkovin s minimem tuků a cibulí také nešetřete, ať je těch zdraví prospěšných látek a vůní v této polévce co nejvíce. Pro silnější účinky polévky použijte vývar drůbeží, nebo hovězí. Pro bezmasou variantu lze nahradit vývarem zeleninovým a povařenou zeleninu přidat do polévky.

SUROVINY :

Cibule    150 g
Drůbeží vývar 500 g
Brambory 300 g
Česnek 50 g
Kmín 5 g
Sůl 0 g
Pepř 1 g
Olomoucké tvarůžky 50 g
Petrželová nať 5 g
Řepkový olej 20 g
Majoránka 5 g

POSTUP:

Na rozpáleném oleji v hrnci orestujeme nejdříve na plátky pokrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Pak přidáme na kostičky pokrájené brambory, zalijeme vývarem a povaříme do změknutí brambor. Dochutíme majoránkou, pepřem a kmínem. Na závěr prolisujeme česnek a ihned podáváme, nebo jen krátce povaříme. Tvarůžky pokrájíme na kostky a dáme na dno hlubokého talíře či misky a zalijeme polévkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou.  

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

  

polévka
energetická hodnota (kcal] kcal    74  806,4  max 400 - 700  kcal/porci
bílkoviny  g   3,6 39 -
sacharidy g   9 97,4  -
  z toho cukry g   1,2 13,3 -
tuky g   2,3 2,8 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g   0,3 2,8 ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g   0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g   1,2 13,1  
sodík mg   0,244  2,651  ≤ 350 mg / 100 g
přidaný cukr g   0  0  ≤ 2,5 g / 100 g





 

Spolupracujeme s       

  Stop cukrovc e Sekce nutričních terapeutů ČAS

 

 

 

 

 

 

 

Školní informační kanál

Jihočeské zemědělské muzeum

SPZO