![]() |
| Fotografie: Martina Matičková |
Výživná polévka z fazolí a s pečeným celerem
Luštěniny bychom měli mít na talíři alespoň 2 krát týdně a právě polévky jsou ideálním způsobem, jak je do jídelníčku zařadit. Fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a celé řady vitamínů a minerálů. Nejvíce je zastoupen vápník, fosfor, železo, draslík a vitamíny skupiny B. Fazole dodávají jakékoli polévce sytost, výživnost a zdraví prospěšné látky. Polévku z bílých fazolí jsem dochutila pečeným celerem, který nejen polévku chuťově zvýrazní, ale ještě doplní cenné živiny. Celer má antibakteriální účinky díky vysokému obsahu silic a éterických olejů. Pomáhá také snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Doplňuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
SUROVINY :
| Fazole bílé sterilované | 240 g |
| Celer bulva | 300 g |
| Brambory | 250 g |
| Olej olivový | 30 g |
| Cibule | 100 g |
| Česnek | 10g |
| Vývar zeleninový | 500 g |
| Koriandr čerstvý | 10 g |
| Sůl | 1 g |
| Pepř | 1 g |
POSTUP:
Oloupaný celer pokrájíme na větší kousky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme polovinou oleje. Dáme péct do trouby při 200 ° C na cca 20 minut. Mezitím si oloupeme cibuli a brambory, které pokrájíme na kousky. Na zbylém oleji v hrnci orestujeme cibuli a po několika minutách přidáme pokrájený česnek a brambory. Přidáme i pečený celer a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor cca 20 minut. Na závěr přidáme propláchnuté fazole a rozmixujeme na hladký krém. Polévku osolíme, opepříme a ozdobíme čerstvým koriandrem.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
| živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
|
|
polévka | ||||
| energetická hodnota (kcal] | kcal | 77 | 1 108 | max 100 kcal/100 g | |
| bílkoviny | g | 2,3 | 33,1 | - | |
| sacharidy | g | 10 | 145 | - | |
| z toho cukry | g | 0,8 | 11,1 | - | |
| tuky | g | 2,2 | 31,8 | - | |
| z toho | - | - | - | ||
| nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 0,3 | 4,4 | ≤ 1.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty | |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty | |
| vláknina | g | 2,3 | 33 | ||
| sodík | mg | 0,057 | 0,823 | ≤ 340 mg/100 g | |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | ≤ 2,5g/100g | |




