Vyvážený salát
Aby pokrm byl vyvážený a obsahoval všechny potřebné živiny, je důležité myslet na zdroje všech tří základních živin – sacharidy, tuky i bílkoviny. Saláty, které obsahují pouze zeleninu nebo jsou v lepším případě doplněny např. těstovinou, kuskusem jsou stále neplnohodnotné, protože jim chybí bílkovina a tuk. Následkem takového obědu či večeře je brzký hlad po jídle či únava. Nezapomínejte proto vždy saláty doplnit i zdrojem bílkoviny – libové maso, šunka, sýr či luštěniny a tuku – rostlinné oleje, semínka či ořechy.
RECEPT: JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT

Suroviny na 1 porci:
brambory rané 200 g chřest 100 gmungo klíčky 20 gnakládané červené fazole 120 gředkvičky 100 gkopr nať 10 golej olivový 10 g
POSTUP:
Očištěné brambory povaříme do měkka ve vroucí vodě i se slupkou. Na posledních pár minut vložíme do vody k bramborům i chřest a krátce povaříme. Po vychladnutí zeleninu pokrájíme na osminky. Stejně tak i ředkvičky. Na zálivku smícháme hořčici, med, ocet, olivový olej a posekaný kopr. Smícháme zeleninu s fazolemi, klíčky a zálivkou.
Nutriční složení 1 porce:
| energie | 465 kcal |
| bílkovinysacharidy | 20 g77 g |
| z toho cukry | 11 g |
| tuky | 11 g |
| SFA | 1 g |
| TFA | 0 g |
| vláknina | 21 g |
| sodík | 0 g |
| přidaný cukr | 4 g |
---------------------------------------------------------------------------------------------------



