Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail receptu
Recepty
Oblíbenost receptu:
Hlasujte také

Tip na zdravou svačinu – domácí müsli tyčinky

Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Zdravý oves

Ovesné vločky bezpochyby patří do zdravého jídelníčku díky vysokému obsahu cenných látek a živin. Vločky se vyrábějí loupáním ovesného zrna. Oves má ve srovnání s ostatními obilovinami nejvyšší obsah bílkovin a minerálních látek. Také má vysoký obsah vlákniny a výborný poměr mastných kyselin. Má antioxidační účinky a schopnost snižovat cholesterol v krvi. Obsahuje totiž polysacharid betaglukan, který podporuje imunitní systém, působí antibakteriálně a jako prevence kardiovaskulárních chorob. Ovesné vločky obsahují také vitamíny skupiny B, vitamín E, fosfor, draslík, vápník a železo. Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšují trávení, regulují glukózu v krvi a navozují pocit sytosti na delší dobu. Blahodárně působí na nervový systém (soustředění a paměť) a jsou vhodné při zvýšeném fyzické a psychické námaze. Pokrmy z ovesných vloček v kombinaci s mléčným výrobkem jsou ideální zdravou volbou ke snídani či svačině.

Domácí müsli tyčinky

Zdravé müsli tyčinky si můžete velmi snadno a rychle připravit doma. Budete mít tak jistotu, že svačina pro vaše děti je opravdu kvalitní a neobsahuje zbytečné množství cukru. Připravila jsem pro vás univerzální recept, do kterého si kromě ovesných vloček, banánu a medu můžete přidat podle své chuti jakékoli ořechy, semínka a sušené ovoce. Nezapomeňte doplnit tyčinky jedním kusem polotučného mléčného výrobku na doplnění bílkovin (sklenice mléka, kefír, jogurt či tvaroh). 

RECEPT: DOMÁCÍ MÜSLI TYČINKY

INGREDIENCE:

Ovesné vločky 2 hrnky

Banán 1 větší kus

Olej rostlinný ¼ hrnku

Šťáva z citrónu 2 lžičky

Sůl špetka

Med ¼ hrnku

Sušené ovoce (brusinky, švestky, datle) 1 hrnek

Kokos strouhaný ¼ hrnku

Skořice mletá 1 lžička

Ořechy nebo semena ¼ hrnku

POSTUP:

Ovesné vločky a ořechy (semínka) opražíme na sucho na pánvi dozlatova. Po vychladnutí smícháme s ostatními ingrediencemi a důkladně spojíme. Přidáme rozmačkaný banán a směs zakápneme citrónovou šťávou. Na plech vyložený pečícím papírem rozetřeme směs a pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 20 min. Nakrájíme po vychladnutí.

Energetická hodnota 1 ks: 437 kJ, 12 g sacharidů, 2 g bílkovin, 6 g tuků a 2 g vlákniny

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.whfoods.com


 

 

Spolupracujeme s       

 
   

 

 






   
      Školní informační kanál  
     
    Zdravá školní jídelna Stop cukrovc e

Sekce nutričních terapeutů ČAS

SPZO 
      
   

 

Jihočeské zemědělské muzeum