Detail článku
Média

Děti se učí, proč jíst ovoce a zeleninu

7. 9. 2015, bse

Iniciativa Vím, co jím a piju podporuje rozvoj správných stravovacích návyků u dětí. V rámci evropského projektu „Ovoce a zelenina do škol“ proto pořádá 40 přednášek pro děti základních škol Ústeckého kraje.

Celkem ve čtyřiceti základních školách Ústeckého kraje pořádá v současnosti iniciativa Vím, co jím a piju odborné přednášky pro 11 300 žáků prvního stupně ZŠ. Školáci se během nich hravou a interaktivní formou dozvědí, proč by měli jíst ovoce a zeleninu. Iniciativa Vím, co jím a piju se zabývá kvalitou potravin s ohledem na jejich nutriční složení a pomocí loga Vím, co jím pomáhá s výběrem potravin vhodných pro zdravý životní styl.

České děti trápí obezita

České děti mají se svou hmotností problémy podobně jako dospělí. Roste podíl těch s vyšší než normální hmotností, od roku 1996 vzrostl počet obézních dětí trojnásobně. Přitom je známo, že s výskytem nadměrné hmotnosti v dětském věku stoupá riziko nadváhy v dospělosti se všemi negativními následky v podobě civilizačních onemocnění, jako jsou obezita, cukrovka, vysoký tlak a s ním související nemoci srdce a cév nebo rakovina. Vyplývá to ze Zprávy o zdraví obyvatel ČR Ministerstva zdravotnictví ČR, vydané v roce 2014.

Nadváha zvyšuje riziko

  • zvýšeného krevního tlaku a nemocí srdce a cév více než třikrát
  • cukrovky 2,5 krát
  • dny a onemocnění kloubů a páteře dvakrát

Obezita zvyšuje riziko

  • v případě cukrovky sedmkrát
  • zvýšeného krevního tlaku více než pětkrát
  • nemocí srdce a cév pětkrát

Nejčastější chyby v jídelníčku

Jak nepřibírat? Anebo jak se jednoduše stravovat zdravěji? Základem jsou dobře zvolené potraviny a správně sestavený jídelníček.  Časté chyby jsou:

  • Nadměrný příjem nasycených tuků
  • Nadměrný příjem soli
  • Nadměrný příjem jednoduchých sacharidů
  • Malá pestrost a nepravidelný jídelní režim
  • Nízký příjem vlákniny
  • Vysoký příjem sladkých nápojů
  • Nízký příjem vápníku a vitaminu D
   

Zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR dále ukázala, že s řadou těchto stravovacích chyb se děti potýkají:

  • Každé třetí jedenáctileté dítě ráno nesnídá. U patnáctiletých je bez snídaně každý druhý školák (cca 55 % - z toho 54 % chlapců, 58 % dívek).
  • Současně si více než každé třetí dítě (37,5 %) kupuje ve školním bufetu pravidelně sladkosti, 19 % smažené pochutiny a sušenky.
  • Naproti tomu spotřeba ovoce a zeleniny je nízká. Každé druhé dítě si nedá ovoce či zeleninu ani jednou za den. Podle doporučení Vím, co jím a piju je třeba jíst 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny denně.
 

Proč je vláknina důležitá

Proč jsou ovoce a zelenina pro lidské tělo tak důležité? Tělu dodají samé plusové body – zejména zelenina má nízký energetický obsah, navíc jsou zdrojem vody, minerálních látek, antioxidantů a vitamínů. Zároveň obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. „Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace, například metabolismus krevního cholesterolu. Zvýšení příjmu vlákniny je jedním z důležitých prostředků vedoucích ke snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva u dospělých,“ upozorňuje odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju a docentIII. Interní klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Vrablík.

Vtáhnout děti do hry

„Osvěta ve školách pod záštitou evropského projektu Ovoce a zelenina do škol je zaměřena na prospěšnost konzumace ovoce a zeleniny a  má u dětí podpořit rozvoj správných stravovacích návyků. Pokud se školáci neseznámí se zdravým životním stylem už v dětství, je pro ně v dospělosti velmi těžké měnit něco, co bylo vytvářeno a udržováno desítky let,“ říká Helena Takačová, garantka Vím, co jím a piju, která na prezentacích pro děti vystupuje jako lektor. Kromě informací dostanou děti také pexeso a pracovní notýsek, ve kterém si mohou otestovat získané vědomosti v podobě zábavných úkolů.

Odborná přednáška je zpestřena zábavnými úkoly a soutěžemi, které malé školáky velmi baví. „Děti dostanou lístečky s čísly a losuje se, kdo půjde soutěžit. Při tom vždy panuje největší napětí, protože všichni chtějí výt vyraženi.,“ popisuje Helena Takačová, jak se snaží vtáhnout školáky do hry. Podle ní mají žáci dobré znalosti, často ale chybují například při uvádění počtu doporučených denních jídel, namísto správných pěti hlásí jen tři. Zapomínají totiž na svačiny – a právě vynechávání svačin je jedním z hlavních prohřešků proti zdravému životnímu stylu u dětí. Mnohdy je také potrápí otázka, v kolik hodin by si měly tato jídla dávat.

S ohledem na vhodné odborné zázemí oslovila iniciativu Vím, co jím a piju ohledně pořádání přednášekspolečnost HOKA spol. s r.o.která je schváleným dodavatelem projektu Ovoce a zelenina do škol především v Ústeckém kraji. „Firma HOKA, spol. s r.o. je již pátým rokem zapojena do projektů Školní mléko a Ovoce a zelenina do škol. Pomocí přednášek, které pořádá iniciativa Vím, co jím a piju chceme přispívat nejen k osvětě dětí, ale také k jejich výchově a zájmu o jiné potraviny. Jiné než ty, které mnohdy dostávají od rodičů, nebo si je samy kupují v obchodech, a které jsou pro ně ne vždy vhodné. Myšlenku správné výživy tak můžeme spolu s iniciativou Vím, co jím a piju povznést na vyšší úroveň a projekty, které propagujeme na školách, dát větší odborný přesah.,“ říká Richard Anelt, ředitel společnosti HOKA spol. s r.o.