O dětech 25. 8. 2023 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Trampolína, zdánlivě bezpečná zábava pro děti. Úrazů přitom každý rok přibývá

Trampolínu má na zahradě téměř každá rodina s malými dětmi. Je to oblíbená zábava a mnoho rodičů se domnívá, že se děti vyřádí, a pokud mají okolo trampolíny síť, nemůže se nic stát. S tímto tvrzením by ale nesouhlasili lékaři a ostatní zdravotníci, kteří se následně o děti zraněné při skákání na trampolíně starají.

Stock photos: Sharomka/Shutterstock.com

Podle propočtů lékaře Radovana Hudáka z Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie v Motole jen na této klinice v roce 2022 ošetřili takových dětí s úrazy z trampolín 320. Z toho se až 90 % úrazů stalo na samotné ploše trampolíny, v 9 % se jednalo o pád mimo plochu a v 1 % o úraz o konstrukci trampolíny. Z toho vyplývá, že nebezpečné nejsou jenom pružiny, nebo okolí trampolín, ale zejména pak samotná odrazová plocha, kterou děti i rodiče mylně považují za bezpečnou.

Nejvíce úrazů při skákání ve dvou a více dětech naráz

Málokoho asi překvapí, že přibližně dvě třetiny úrazů se staly na domácích trampolínách, přibližně pětina pak v jumparénách, a skákací hrady, školní úrazy a vzduchové trampolíny se společně na úrazech podílely v cca 15 %.
Alarmující je zejména fakt, že tři čtvrtiny všech úrazů se staly těm, kteří na ploše trampolíny nebyli sami. Někdy to bylo způsobeno tím, že jedna osoba zavalila druhou, ale ve většině případů došlo ke změně vlastností odrazové plochy a následnému úrazu špatným došlápnutím nebo pádem. Nejhorší ze všeho je však skutečnost, že až 90 % úrazů vzniká bez dohledu rodičů nebo jiné dospělé osoby. Někteří rodiče totiž pokládají trampolínu za bezpečný prostředek, která jim bezpečně zabaví děti ideálně na několik hodin.

Jaké úrazy jsou nejčastější?

chlapec se zlomenou rukouCo zdravotníky znepokojuje nejvíce je fakt, že až téměř polovinu úrazů tvoří zlomeniny, přičemž až ve třetině případů se jedná o zlomeniny, kdy jsou kosti ve špatném postavení a je potřeba je srovnat. Nejčastěji se lámou kotníky, předloktí a pažní kosti nad loketním kloubem, které je často potřeba operovat a nezřídka způsobují i poranění okolních cév a nervů s poruchou hybnosti a citlivosti. Výjimkou nejsou ani poranění páteře a hlavy.

Průměrný věk všech dětí ošetřených v Motole v loňském roce byl 7,6 let. Velká část zraněných dětí byla mladších 6 let a u těchto dětí byly časté zlomeniny stehenních a holenních kost, jejichž léčba trvá v lepším případě na 2-3 měsíce, v horším případě i půl roku až rok.

Takto malé děti nemají totiž dostatečně pevné kosti, ani dostatečně kontrolované držení těla a koordinaci na tak intenzivní zátěž jakou jsou opakované výskoky a dopady na trampolíně.

Klíčové zásady pro bezpečné a zábavné využívání trampolíny

trampolína na zahradě - pohled shoraSkákaní na trampolíně není obyčejná zábava, ale sport, který musí mít nějaké pravidla a sportovec musí mít určité předpoklady (věk, konstituci, kondici, trénink). V případě, že je trampolína využívána v souladu s pravidly bezpečnosti, nemusíme se bát úrazů o nic víc než u jiných pohybových aktivit. Obecně je trampolína velkým motivačním prvkem, většinu dětí skákání moc baví, a tak je to jedna z cest k pozitivnímu přístupu k pohybu. Je však nezbytné dodržovat některá pravidla:

  • Neskákat salta, ani jiné gymnastické prvky na trampolíně v jakémkoliv věku, pokud to dítě neumí a netrénuje pod odborným dohledem.
  • Nenechávat na zahradě trampolínu, na kterou děti mohou kdykoliv vylézt a skákat bez dozoru.
  • Na 1 trampolíně skáče vždy jen jedna osoba, nikdy více dětí současně.
  • Skákat ideálně po předchozím zahřátí/rozcvičení, nepřeceňovat své síly.
  • Skákat by měly děti, až když jsou dostatečně motoricky zralé – okolo 6 let.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
R.Hudák, Klinika dětské a dospělé traumatologie: Epidemiologie a etiologie dětských úrazů na trampolínách
FB skupina Fyzioterapie v praxi
Zkušenosti z praxe autorky (autorka je fyzioterapeutka)




Mohlo by vás také zajímat: