O pohybu 5. 1. 2024 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Naskočte na vlnu! S trickboardem potrénujete nejen stabilitu

Pokud jste někdy sledovali surfaře na vlnách, asi jste také obdivovali lehkost a ladnost pohybu a jejich schopnost udržení se na prkně. Jednou z nejdůležitějších a zároveň nejpůsobivějších dovedností surfařů je totiž schopnost udržet rovnováhu. Je to dáno mnoha hodinami věnovanými vhodnému tréninku s použitím správných pomůcek - například trickboardu.

Stock photos: nakaridore/Shutterstock.com

Trickboard je balanční prkénko, tvořené vrchní deskou a válcem. Deska je potažená protiskluzovou vrstvou a je příjemná pro bosá chodidla, ale zároveň dostatečně odolná pro podrážky bot. Trickboardu lze používat venku i v interiéru.

Rovnováhu potřebujeme i v běžných činnostech

Balanční cvičení slouží k rozvoji rovnováhy, tedy schopnosti udržet stabilitu těla nebo jeho části během tělesného cvičení v relativně labilní poloze.

  • pád na leduBalanční neboli rovnovážný trénink posiluje svaly, které zodpovídají za stabilizaci těla při běžných každodenních činnostech.
  • Dále také rozvíjí orientaci v prostoru, takže v případě pádu nebo škobrtnutí se snáze zorientujeme a pád zmírníme nebo ho zastavíme úplně. Zlepšení funkce senzorických receptorů v naší nervové soustavě totiž zrychlí podávání zpráv mozku o tom, co se děje a umožní mu rychleji reagovat. Balanční trénink tedy snižuje riziko poranění tím, že zlepšuje koordinaci pohybu, orientaci v prostoru a poskytuje lepší kontrolu nad pohybem.

Trénink na lyže i tenis

Cvičením na trickboardu posilujeme hluboký stabilizační systém. Trickboard pomáhá při tréninku stability kolen, kotníků, kyčlí, čímž preventivně předchází zranění těchto kloubů.

  • Trickboard je vhodnou průpravou pro všechny sporty, při nichž je důležitá rovnováha - např. lyžování, snowboard, windsurfing, kiting, bojová umění, tenis, atletika, fitness a mnoho dalších.

Nemusíte se však obávat, že se budete muset naučit nové, speciální tréninkové metody. Stačí znát základní cviky jako dřepy, kliky nebo vzpory a mít chuť zkusit něco nového a posunout své hranice zas o kousek dál.

Cviky na trickboardu

  • muž na trickboarduDřepy - postavte se na prkno, držte rovnováhu, předpažte paže a zkuste udělat dřep.
  • Kliky - postavte desku na válec a uchopte ji z obou stran, nohy nechte na zemi a dělejte klasické kliky. Tyto jsou mnohem účinnější, protože balancováním těla namáháte více svalů.

Jednou z mnoha výhod trickboardů je, že na nich můžete cvičit nejen v tělocvičně, ale i doma nebo venku. Jsou ergonomické, lehké a snadno se přepravují. Spoustu zábavy si s nimi užijí jak děti, tak dospělí. Trénovat tak může celá rodina.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://www.honzovy-longboardy.cz/
https://easy-surfshop.com/




Mohlo by vás také zajímat: