O pohybu 16. 6. 2023 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Největší trapasy ve fitku aneb Co zaručeně nedělat

Určitě víte, co byste ve fitku dělat měli, tzn. cvičit správně, trénovat chytře dle nastaveného tréninkového plánu, držet správnou techniku u cviků a tak dále. Co ale ve fitku určitě nedělat nebo jakých banálních chyb se vyvarovat? Na to se podíváme v dnešním článku.

Stock photos: Krakenimages.com/Shutterstock.com

Nezahřejete se před tréninkem, slovo strečink vám nic neříká?

U každého sportu je důležité zahřátí těla, dynamický strečink před tréninkem a po docvičení cílené protažení. Všechny tyto fáze „tréninku“ jsou důležité jako prevence úrazu a zranění. Zahřát se můžete na některých aerobních strojích, nebo zkusit lehké poskoky, švihadlo, panáky atd. Dynamický strečink by se měl skládat z rozkroužení celého těla, tzn. kroužky paží, boků, trupu, předklony, výpony, zakopávání či předkopávání nohou, výpady a lehké podřepy. Závěrečný statický strečink by měl být zaměřený na protažení nejen partií, které jste posilovali, ale i na zbytek těla.

Neutíráte po sobě stroje a neuklízíte si pomůcky?

muž dezinfikuje stroje po tréninkuCvičíte tak, aniž byste si na lavičku položili ručník, a poté stroj po sobě neutřete? Pomůcky necháte ležet na místě tam, kde vám jednoduše spadli „z ruky“? Při cvičení je povinnost používat ručníky a veškeré pomůcky po sobě utřít dezinfekčním sprejem. Uvědomte si, kolik bakterií zůstává na neotřených pomůckách. I před začátkem cvičení si pomůcky klidně nejprve otřete, než je začnete používat. Veškeré náčiní po sobě uklízejte na místo, odkud jste je vzali a nenechávejte je pohozené tam, kde jste docvičili. Ve fitku nejste sami, a proto buďte ohleduplní.

Není selfie - není trénink

muž pořizující selfie v posilovněUděláte dva dřepy, dva kliky, a pak se natřásáte před zrcadlem, abyste se zachytili z toho nejlepšího úhlu při vytváření selfie? Fotíte se mezi sériemi, nebo voláte či posíláte esemesky? Jste prostě pořád online? Zkuste na chvíli telefon odložit a v posilovně se opravdu věnovat jen tréninku. Prospěje to nejen tělu, ale i mysli, která si skutečně oddychne od virtuálního světa. Budete se poté soustředit na váš výkon a ne na to, jak při tom vypadáte.

Nezvyšujte u cviků váhu, aniž byste vychytali správnou techniku cviku

Převažuje u vašeho cvičení spíše kvantita nad kvalitou a rádi se chlubíte tím, kolik jste zvedli na mrtvý tah, ale přitom se u něj kroutíte jak žížala? Tak přesně to je cesta ke zranění. Raději si stokrát zopakujte cvik s malou váhou, ale koncentrujte se na to, aby vaše technika byla precizní, než abyste si nakládali velké váhy a vypadali u toho, jako někdo, kdo je ve fitku úplně poprvé. Odhoďte své ego stranou a přidávejte závaží postupně tak, abyste v žádném z opakování u daného cviku neztratili správnou techniku provedení.

Nekopírujte ostatní bezhlavě

Slepě kopírovat influencery nebo i ostatní ve fitku se ne vždy zcela vyplácí, když neznáte důvod, proč určitý cvik a jak dělají. Ne každý, kdo má vysokou sledovanost na sociálních sítích může pohybovému vzorci u daných cviků rozumět a ne každý, kdo má velké svaly může dané cviky vykonávat dobře. Raději si problematiku tréninku a techniku cviků nastudujte sami, nebo ještě lépe - oslovte zkušeného odborníka. Při výběru trenéra se zaměřte na to, jaké má se svými klienty výsledky, jaké má reference a jak na vás působí jako člověk.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek (autorka je fitness trenérka)




Mohlo by vás také zajímat: