O výživě 1. 3. 2024 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

České superpotraviny na talíři

Superpotraviny neboli superfoods jsou v posledních letech značně skloňovaným pojmem. Často ale až příliš zbytečně saháme po exotických potravinách, jejichž název mnohdy ani neumíme správně vyslovit. Přitom si i u nás můžeme pochutnat na dobrotách s podobně blahodárnými účinky. Pojďme se na české superfoods podívat.

Stock photos: Nataliya Arzamasova/Shutterstock.com

České superpotraviny by měly být první volbou. Jsou nám bližší – svým původem, chutí a vlastně i složením. Do jídelníčku bychom je proto měli zařazovat pokud možno pravidelně, protože se jedná o plody, které významně prospívají našemu zdraví. A nepotřebují k tomu žádnou reklamu. Které potraviny to jsou?

Jablka

Zdánlivě obyčejná jablka jsou jednou z nejlepších českých superpotravin. Obsahují pektin, tedy vlákninu, která skvěle čistí střeva. Jablko nám tak poskytne podobné služby jako absorpční uhlí. Ve střevech naváže jedovaté látky a tím napomůže očistě organismu. Vychytá také jedy jako je olovo nebo rtuť. Nastrouhané jablko vyčistí zažívací ústrojí, ale pomůže i při chřipce. Vitamíny, enzymy a vláknina v něm obsažené mnohdy udělají přímo zázrak.

Brokolice

brokoliceMá více vitamínu C než pomeranč, který u nás rozhodně není doma. Brokolice v sobě ukrývá ale i síru nebo železo. Má spoustu chlorofylu, což je taková „krev rostlin“. A čistí i tu naši krev.

Brokolice se doporučuje při chorobách jater, žlučníku, žaludku a ledvin. Pomáhá též při prevenci i léčbě rakovin, zejména plic, děložního čípku a prsu. Protirakovinné účinky má i díky dobře udržitelnému selenu a také díky indolům, které ovlivňují metabolismus hormonu estrogenu.

Jitrocel

Nenechte se mýlit, rozhodně nejde o plevel. Jitrocel je léčivá bylina a její nespornou výhodou je to, že jej můžeme sbírat od brzkého jara až do prvních mrazíků. Jitrocel má v sobě spoustu minerálních látek i vitamínů, které mohou být výraznou podporou pro naše zdraví. Tělu dodává dokonce spoustu hořčíku, čímž se stará o náš nervový systém a zároveň pomáhá předcházet křečím. Selen zase tlumí stavy úzkosti, křemík podporuje využití vápníku a urychluje hojení zlomenin a indium je dobré proti vmetkům, které by nám mohly ucpat cévy. A v neposlední řadě v sobě ukrývá zinek, který je dobrý na prostatu i na povzbuzení imunity.

Čerstvě utržené lístky jitrocele se báječně hodí do zeleninových salátů, chutnají „jen tak“ posypané třeba konopnými semínky a dají se nasekat také do polévky. Vyzkoušet pak můžete i smoothie s jitrocelem nebo jitrocelové pesto na těstoviny.

Borůvky

borůvkový dezertBorůvky patří k nejzdravějšímu ovoci. Pravidelná konzumace borůvek pomáhá redukovat poškození buněk, které přímo souvisí s předčasným stárnutím. Borůvky navíc zlepšují krátkodobou paměť. A jsou plné flavonoidů. To jsou látky, které působí jako antioxidanty. Posilují stěny vlásečnic a podporují tvorbu kolagenu. Borůvky jsou zdrojem spousty cenných vitamínů i minerálů. Mimo jiné i manganu, který přispívá k regulaci hladiny krevního cukru. A barvivo obsažené v borůvkách (anthocyanosid) působí na regeneraci očního purpuru. Není náhodou, že se extrakt z borůvek používá na léčení očních poruch.

Kadeřávek

Jeho největší výhodou je to, že bez problémů vydrží celou zimu na záhonu a tak si můžeme pravidelně chodit pro čerstvou dávku vitamínů i v období, kdy se nám jiné sezónní zeleniny nedostává. Nutriční hodnota kadeřávku je velice vysoká. Ukrývá v sobě obrovské množství vitamínu C, vitamíny A, E a vápník. Kadeřávek obsahuje mimo jiné i biotin čili vitamín H – ten má skvělé účinky na pleť a vlasy.

Pampeliška

Obyčejný „plevel“, který v sezoně roste naprosto všude. Přesto tak úplně obyčejný není. Pampeliška je totiž doslova nabitá cennými látkami. Podpoří detoxikaci organismu a dokáže si poradit i s regenerací jater.

pampeliškaObsahuje polysacharid inulin, který je díky svému složení vhodný také pro diabetiky. Díky inulinu má pampeliška i probiotické účinky, čímž nepřímo podporuje naši imunitu.

Skoro všechno je z pampelišky jedlé. Pampeliškové květy si můžeme užívat sice jen zhruba měsíc v roce, ale poupata můžeme zakonzervovat podobně jako kapari a pochutnávat si na nich pak můžeme po celý rok. Co se listů týče, bývají často srovnávány s rukolou, avšak botanicky je pampeliška blíže hlávkovému salátu. Mladé listy jsou skvělé pro již zmíněnou jarní očistu organismu, květy se zase skvěle hodí na výrobu medu, limonády či vína. A využívat je můžeme rovněž do ovocných salátů, tvarohových krémů, želé, koláčů a dortů.

Lípa

Lípa je oficiálním stromem Slovanů již od 19. století. Ale věděli jste, že ji můžete i ochutnat? Lipový čaj s medem na nachlazení měl jistě už každý. Ale co třeba naložená poupata nebo rozkvetlé květy? Poupata se mohou přisypat do lehkých jarních salátů všeho druhu. Výrobně ladí s nejrůznějšími ovocnými směsmi. Lípa navíc kvete v době, kdy je dostatek jahod a společně tvoří dokonalý pár. Jejich vlastnosti vyniknou se zmrzlinou, šlehačkou nebo medem.

Tepelné úpravy posouvají lipový květ do kategorie léků. Pomáhá při chřipce, nachlazení, horečce i zahlenění. Umí si poradit s psychickým neklidem, působí jako antidepresivum. Je vhodné užívat lípu, pokud nás trápí zejména úzkost, hysterie či panika. Lipový květ chrání kardiovaskulární systém a je prevencí anginy pectoris. Pomůže při žaludeční nevolnosti a zbaví případných křečí.

Mák

Obsahuje obrovské množství vápníku (dvanáctkrát více než mléko, třikrát více než sýry), velké množství železa a hořčíku (nejvíce z běžně dostupných semen) a hodně draslíku. Pomáhá předcházet problémům s osteroporózou, zlepšuje hladinu vápníku a železa. Přidávat se dá jak do sladkých, tak i do slaných jídel. Mák zkonzumovaný večer podporuje klidný a hluboký spánek.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: SYNKOVÁ, Hana, Všechno je jedlé, Triton, 2009, Praha
VLKOVÁ, Jana, Květinová kuchařka, SmartPress, 2015, Praha




Mohlo by vás také zajímat: