V dobách nedávných byla považována za odpad, který se nejprve bez užitku vyléval, později se dával ke krmení hospodářským zvířatům. Dnes je syrovátka v módě. Nenajdeme ji jen v nápojích a potravinách, ale také v kosmetice a v přípravcích k podpoře zdraví.Farmářská řada Miltra - Syrovátka

Proč je tato žlutozelená tekutina, která vzniká při cíleném sražení mléka a oddělení sýru nebo tvarohu, tak opěvovaná? „Je lehce stravitelná a má vysoký obsah tří aminokyselin, které jsou pro člověka nepostradatelné, ale jež si sám neumí vyrobit. Valin, leucin a isoleucin pomáhají k ochraně a budování svalové hmoty,“ říká Lumír Grussmann z Mlékárny MILTRA, jejíž produkty Farmářská syrovátka a Farmářský mix se pyšní logem Vím, co jím.

Užitečná ve všech směrech

Syrovátka je vhodná nejen pro kulturisty, ale také pro všechny, kdo chtějí zdravě hubnout. „K redukci váhy je zvlášť vhodná čistá syrovátka, která neobsahuje sůl,“ vysvětluje Lumír Grussmann.  

Sladká syrovátka obsahuje vyšší podíl mléčnéího cukru (laktózy) než kyselá, která má částečně cukr zkvašený na kyselinu mléčnou.

Farmařská řada Miltra Mix

Když mně nechutná…

Pro svou specifickou chuť je syrovátka některými lidmi odmítána. Přidává se proto k různým pokrmům a nápojům. Čerstvou si ji také můžeme koupit ochucenou nejrůznějšími příchutěmi (jahoda, borůvka, vanilka…).

Již zmíněný Farmářský mix také zohledňuje chutě spotřebitelů. Je jediným výrobkem svého druhu na českém trhu. Obsahuje vedle kyselé syrovátky také tradiční a oblíbený zákys. „Chutná jako kefír, je to živý produkt a v chladničce vydrží déle než týden. Navíc je bez konzervantů,“ popisuje Lumír Grussmann. Je také cenným zdrojem probiotických kultur, které jsou tolik potřebné k udržení zdravé střevní mikroflóry a tím přispívá k dobrému trávení a vstřebávání živin do těla.

Takže si dejte každý den sklenici syrovátky na zdraví. Opatrní při její konzumaci musí být lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru a alergici.