Léčebné účinky

Pohanka obsahuje pro člověka velmi důležité vitaminy a minerály. Obsahuje také vysoké množství vlákniny, aminokyselin a hlavně také rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C.

Zejména v zimních měsících oceníme pohanku jako bohatý zdroj zinku, který posiluje naši obranyschopnost a slouží jako prevence před onemocněním chřipkou či nachlazením.  Díky obsahu cholinu pohanka regeneruje jaterní buňky. Dále snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice a dokonce odstraňuje popraskané žilky v oku. Obsah rutinu je zase důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Pomáhá zastavovat krvácení a působí jako prevence proti modřinám. Významný je také příznivý účinek rutinu na křečové žíly.

Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol. Konzumace pohanky se doporučuje zejména v období těhotenství. „Pohanka se řadí mezi pseudocereálie, které neobsahují lepek a je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu“,radí nutriční specialistka Mgr. Zuzana Douchová. 

Nutriční složení loupané pohanky

Nutriční hodnoty na 100 g

  Energetická hodnota
1 436 kJ/ 343 kcal  
  Tuky
3,4 g  
  Sacharidy
71,5 g  
  Bílkoviny
13,2 g  
  Vláknina
10 g  
  Minerální soli
2,1 g  

 

 

 

 

Základní hodnoty loupané pohanky tvoří 72 % sacharidů, 10 % vysoce biologicky hodnotných bílkovin s vyváženým složením esenciálních aminokyselin, 2 % tuků s příznivým zastoupením mastných kyselin (zejména kyseliny lineové), 2 % vlákniny a 2 % minerálních látek. Zbytek hmotnosti tvoří voda.

Pohanka v kuchyni

   
 
 Vyzkoušejte cereální pohankovou kaši od společnosti
Nominal, která je označena logem Vím, co jím.
 

Na jeden díl pohanky dejte přibližně dva díly vody, pohanku stačí minutku povařit, nechat asi 20 minut odstát pod pokličkou a můžete ji hned podávat. Pohanka se hodí do salátů, lívanců, cukroví, polévek, pudinků, nákypů, zeleninových a houbových směsí, pomazánek, bábovek, těstovin, rýže nebo placek. Lze ji využít jako přílohu k masu. Z pohanky se také peče chléb a proslavená je pohanková kaše. Na trhu je pohanka k dostání jak v celku (pod názvem loupaná celá kroupa) nebo tzv. lámanka (nalámaná kroupa), pohanková mouka a také vynikající pohankové vločky.

Z pohanky se využívají nejen semena, ale i nať a květy, které jsou skvělé do salátů, sušené jako koření nebo na bylinný čaj.