Léčebné účinky
Pohanka obsahuje pro člověka velmi důležité vitaminy a minerály. Obsahuje také vysoké množství vlákniny, aminokyselin a hlavně také rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C.
Zejména v zimních měsících oceníme pohanku jako bohatý zdroj zinku, který posiluje naši obranyschopnost a slouží jako prevence před onemocněním chřipkou či nachlazením. Díky obsahu cholinu pohanka regeneruje jaterní buňky. Dále snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice a dokonce odstraňuje popraskané žilky v oku. Obsah rutinu je zase důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Pomáhá zastavovat krvácení a působí jako prevence proti modřinám. Významný je také příznivý účinek rutinu na křečové žíly.
Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol. Konzumace pohanky se doporučuje zejména v období těhotenství. „Pohanka se řadí mezi pseudocereálie, které neobsahují lepek a je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu“,radí nutriční specialistka Mgr. Zuzana Douchová.
Nutriční složení loupané pohanky
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 1 436 kJ/ 343 kcal |
Tuky | 3,4 g |
Sacharidy | 71,5 g |
Bílkoviny | 13,2 g |
Vláknina | 10 g |
Minerální soli | 2,1 g |
Základní hodnoty loupané pohanky tvoří 72 % sacharidů, 10 % vysoce biologicky hodnotných bílkovin s vyváženým složením esenciálních aminokyselin, 2 % tuků s příznivým zastoupením mastných kyselin (zejména kyseliny lineové), 2 % vlákniny a 2 % minerálních látek. Zbytek hmotnosti tvoří voda.
Pohanka v kuchyni
Vyzkoušejte cereální pohankovou kaši od společnosti Nominal, která je označena logem Vím, co jím. |
Na jeden díl pohanky dejte přibližně dva díly vody, pohanku stačí minutku povařit, nechat asi 20 minut odstát pod pokličkou a můžete ji hned podávat. Pohanka se hodí do salátů, lívanců, cukroví, polévek, pudinků, nákypů, zeleninových a houbových směsí, pomazánek, bábovek, těstovin, rýže nebo placek. Lze ji využít jako přílohu k masu. Z pohanky se také peče chléb a proslavená je pohanková kaše. Na trhu je pohanka k dostání jak v celku (pod názvem loupaná celá kroupa) nebo tzv. lámanka (nalámaná kroupa), pohanková mouka a také vynikající pohankové vločky.
Z pohanky se využívají nejen semena, ale i nať a květy, které jsou skvělé do salátů, sušené jako koření nebo na bylinný čaj.