Deprese a úzkosti jsou v dnešním světě stále častějšími problémy ovlivňujícími kvalitu našeho života. Co kdybychom však měli možnost udělat „něco“ pro své duševní zdraví už v kuchyni? Výzkumníci z celého světa se zaměřili na vztah mezi jídlem a depresivními stavy a zdá se, že fakt, jaké potraviny si v rámci svého jídelníčku vybíráme, by mohl mít na naše duševní zdraví mnohem větší dopad, než si myslíme.
Ovlivňuje jídlo naši náladu a naopak? Studie naznačují, že překvapivě dost
Existují nějaké spojitosti mezi naší duševní pohodou a tím, co jíme? Právě tím se zabývají nové výzkumy a dosavadní výsledky ukazují, že výběr jídelníčku může hrát významnou roli v boji proti depresi a úzkosti. Podívejme se na to, jaký vliv má vitamin D a středomořská strava na naši náladu, a jak náš emocionální stav ovlivňuje to, po jakém jídle sáhneme.
Význam vitamínu D pro naši náladu
Jedním z klíčových objevů v oblasti výživy a duševního zdraví je význam vitamínu D. Tento vitamín není důležitý jen pro naše kosti, imunitní systém či kardiovaskulární systém, ale také pro náš mozek a naši náladu.
Závěry několika studií naznačují, že nedostatek vitamínu D může být spojen se zhoršenou kognitivní funkcí a pamětí. Vitamín D hraje důležitou roli v nervovém systému a je zapojen do různých procesů, které mohou ovlivnit kognitivní schopnosti. Vitamín D může mít neuroprotektivní účinky, což znamená, že může chránit mozek před neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. Dosavadní studie nastiňují, že dostatečný příjem vitamínu D riziko vzniku právě těchto onemocnění snižuje.
Nedostatek vitamínu D je spojován i se zvýšeným rizikem vzniku deprese a úzkosti. Vitamín D může ovlivňovat produkci neurotransmiterů a hormonů, které mají vliv na regulaci nálady a duševního zdraví. K důkladnému pochopení této souvislosti jsou zapotřebí ještě další studie.
Jak si tedy zajistit dostatečný příjem?
- Vitamin D můžeme získat přirozeně ze slunečního záření, což je v našich zeměpisných šířkách po celý rok pochopitelně problém. Další z možností jsou doplňky stravy, ale také vhodný jídelníček. Nejlepším zdrojem jsou tučné ryby, oleje z rybích jater a vaječné žloutky, případně některé druhy hub.
Středomořskou stravou k duševnímu zdraví
Dalším zajímavým výzkumným směrem je zkoumání vlivu stravy na naši psychickou pohodu. Středomořská strava, bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny, ryby a zdravé tuky, je spojována s nižším rizikem depresivních symptomů. Zdá se, že to, co jíme, může ovlivnit i to, jak se cítíme.
Jedna ze studií se zaměřila na účinky modifikované středomořské stravy na těžkou depresi. U účastníků této studie, kteří se řídili doporučením pro tento typ stravy, bylo zaznamenáno významné snížení příznaků deprese. To naznačuje, že náš jídelníček může hrát důležitou roli v naší duševní pohodě. A to není jediný závěr z dosavadních výzkumů.
Vliv nálady na výběr jídla a naopak
Nejenom že naše jídlo může ovlivnit naši náladu, ale také naše nálada může ovlivnit to, co jíme. Studie ukázaly, že lidé se sklonem ke špatné náladě častěji a víceméně automaticky sáhnou po nezdravých potravinách a mají sklon k přejídání, zatímco lepší nálada je spojena se zdravějším jídelníčkem a stravováním se v rodinném či společenském prostředí.
Výsledky těchto výzkumů nám ukazují, že spojení mezi výživou a duševním zdravím je mnohem hlubší, než jsme si mysleli. Volby, které děláme v kuchyni, mohou mít značný vliv na naši náladu a depresi. I když výzkumy v této oblasti pokračují a jistě se ještě dočkáme nových a možná překvapivých závěrů, již nyní je jasné, že péče o naše tělo a naši mysl začíná u našeho jídelníčku.