O výživě 16. 11. 2017 | Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Rostlinný tuk na pečení, nebo máslo? Čas pečení vánočního cukroví se blíží

Blíží se Vánoce a spotřebitelé se zajímají, s čím péci cukroví. Jaký je rozdíl mezi máslem a rostlinným tukem na pečení? Rozdíly nejsou velké. Máslo má typickou chuť, v některých druzích upečeného cukroví se však rozdíly v chuti vytrácí. Ne všechny rostlinné tuky na pečení mají ambici chuť másla napodobovat, mohou mít např. chuť s nádechem po vanilce.

A pro který tuk se rozhodnete vy? Ze Shuttestock.com

Tuky můžeme srovnávat i podle dalších kritérií

Z hlediska výživové hodnoty jsou tuky jedinou základní živinou přítomnou v nutričně významném množství v másle i rostlinných tucích na pečení. Obsah bílkovin a sacharidů je zanedbatelný. Energetická hodnota výrobků je dána procentuálním obsahem tuku.

  • Mléčný tuk obsahuje přibližně dvě třetiny nasycených mastných kyselin, které bychom měli ve stravě omezovat, podíl polynenasycených mastných kyselin je nutričně nevýznamný (okolo 3 %). Máslo má přirozený obsah transmastných kyselin okolo 2,5-3 %. Zbytek tvoří mononenasycená kyselina olejová.
  • Tuky na pečení mají obsah tuku nad 70 %, rozdíly v obsahu energie jsou menší než mezi tuky na mazání. Výživovou hodnotu určuje složení mastných kyselin. Rostlinné tuky na pečení mají obsah nasycených mastných kyselin vyšší než ty, které jsou určeny na mazání, ale významně nižší než máslo. Obsah nasycených mastných kyselin se u této kategorie pohybuje v rozmezí 37-47 %.

Nebezpečné transmastné kyseliny - jsou opravdu hrozbou?

Obsah transmastných kyselin se v rostlinných tucích na pečení v České republice pohybuje pod 1 %. Pouze některé méně známé značky, které nemají významné zastoupení na trhu, mají obsah transmastných kyselin o 1-2 % vyšší než máslo. To je podstatně méně, než jsme byli zvyklí vídat v minulosti, a ukazuje to na skutečnost, že při výrobě rostlinných tuků nejsou až na výjimky používány částečně ztužené tuky.

Přesto stále nacházíme v tisku varování rostlinné tuky kvůli nim nepoužívat. Kvalitní rostlinné tuky na pečení (např. Hera) se dobře zpracovávají do těsta, někdy i lépe než máslo. Jsou poddajnější a přitom cukroví dobře drží pohromadě, je křehké. Záleží na tom, jak si výrobce pohrál s recepturou a věnoval pozornost i funkčním vlastnostem rostlinných tuků na pečení.

Určitě nic nebrání tomu rostlinné tuky při pečení cukroví vyzkoušet

Z hlediska zdravotního v porovnání s máslem chybu neuděláte, spíše naopak. S kvalitním rostlinným tukem se Vám bude dobře péci a cukroví podle vyzkoušených receptů Vám bude chutnat.





Mohlo by vás také zajímat: