O zdraví 29. 4. 2024 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Jste unavení? Na vině může být vitamín B12 nebo hořčík

Máte pocit, že jste věčně unavení a ospalí, i když k tomu zdánlivě nemáte důvod? Únava, ať už fyzická nebo psychická, může souviset s přetížením, psychickým stresem, zdravotními komplikacemi, ale i s vaším jídelníčkem.

Stock photos: fizkes/Shutterstock.com

Únava bez jasné příčiny, poruchy paměťových funkcích a depresivní pocity už nejsou ničím výjimečným. Nemoci, které jsou příčinou těchto příznaků, mohou zůstat skryté a možnosti léčby jsou tak omezené. Chybějící vitamíny přitom mohou zdravotní stav zhoršovat.

Proč si hlídat vitamín B12

Vitamín B12, označovaný také jako kobalamin, patří do skupiny vitamínů B, které jsou rozpustné ve vodě. Jeho nedostatek se může projevovat nevýkonností, únavou, depresemi i poruchami paměti. Při každodenním příjmu se tento vitamín ukládá v játrech a ledvinách. Pokud ale chybí v jídelníčku dlouhodobě, může jeho deficit přispívat dokonce ke vzniku neuropatie, demence, Alzheimerovy choroby i nádorovým onemocněním. Na jeho příjem by měli dbát například:

  • vegetariáni a vegani, v jejichž jídelníčku chybí přirozené zdroje vitamínu B12;
  • starší nemocní, u nichž se kvůli zhoršenému metabolismus snižuje schopnost organizmu využít vitamín B12;
  • lidé s celiakií a dalšími nemocemi trávicí trubice;
  • diabetici léčení metforminem nebo pacienti užívající inhibitory protonové pumpy.

potraviny bohaté na vitamín B12Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu B12 jsou játra, dále maso (více ho najdete v mase přežvýkavců), ryby, vejce, mořské řasy, korýši, měkkýši, sýry a mléko. Právě v mléce je vitamín B12 velmi dobře dostupný. Studie dokonce ukázaly, že při srovnání kravského a mateřského mléka vede i díky vysokému obsahu tohoto vitamínu to kravské. Potraviny rostlinného původu naopak dobrým zdrojem nejsou. Menší množství obsahují například luštěniny, brokolice, chřest, mungo klíčky nebo mléčně kvašené potraviny.

Při výběru doplňku stravy s vitamínem B12 zkontrolujte, že neobsahuje zároveň větší množství vitamínu C a mědi. Pokud se tyto látky vyskytují společně, vitamín B12 degradují.

Únava ale může souviset i s potřebou doplnit další vitamíny skupiny B. Jedná se zejména o kyselinu listovou (B9), riboflavin (B2), thiamin (B1) a pyriodoxin (B6).

O první pomoc se postará vitamín C

Vědci se zabývají složením jídelníčku a nedostatkem vitamínu také v souvislosti s únavovým syndromem. Ze studií vyplývá, že například na extrémní deficit vitamínu C reaguje náš organizmus depresivními příznaky, v případě mírnějšího nedostatku pak únavou a ochablostí.

Vitamín D nejen kvůli imunitě

zdroje vitamínu DVitamín D je často spojován se vstřebáváním vápníku a podporou imunitního systému. Jeho nedostatek se ale objevuje i u většiny pacientů trpících únavou. U těch také jeho doplnění vede k jejímu zmírnění. Nedostatek vitamínu D je přitom častější, než se může zdát – celosvětově se týká více než miliardy dětí a dospělých. Na dostatečný příjem by měli dbát mimo jiné:

  • lidé nad 65 let;
  • těhotné a kojící ženy;
  • diabetici;
  • lidé s BMI vyšším než 30;
  • pacienti s osteoporózou;
  • nemocní trpící chronickým onemocněním ledvin nebo jater.

Při stresu mizí z těla hořčík

Stejně jako nedostatek vitamínů vyvolává reakci organizmu, tak stav organizmu ovlivňuje množství vitamínů v něm. Stresové hormony tak mohou vést například ke snižování hladiny hořčíku ve tkáni. Protože hořčík hraje důležitou roli v regulaci energetického metabolismu, může jeho nedostatek posilovat únavu a nedostatek energie.

Výbornými zdroji hořčíku jsou například dýňová semínka, špenát nebo mandle, ale také mák, banán a většina ořechů. Hořčík najdete i v luštěninách, droždí, pohance a čokoládě. Pokud chcete doplnit hořčík ze zeleniny, sáhněte po květáku, kapustě nebo rajčatech.

Únava nebo už únavový syndrom?

Únavový syndrom se od únavy či vyčerpání liší tím, že se jedná o diagnostikovaného onemocnění. V případě únavového syndromu únava nevzniká následkem trvalé námahy, nepomáhá na ni odpočinek a vede ke snížení pracovních, vzdělávacích, sociálních i osobních aktivit. Charakterizovaný je dlouhodobým, závažným pocitem únavy a dalšími specifickými symptomy jako jsou poruchy krátkodobé paměti a soustředění, bolesti svalů, kloubů, hlavy, ale i citlivostí lymfatických uzlin a bolestí v krku.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=b60f12344f308f4789167c19cf9664960a54aa4a
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/923
www.skp-casopis.sk/default/text/view?id=1186
https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2019/02/vitamínB12.pdf
https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/71660/SarkovaL_Vitamín_B12_LC_2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158648/
https://www.solen.cz/pdfs/med/2022/04/11.pdf




Mohlo by vás také zajímat: