Nápoje
Zdroj: Nápoje ze Shutterstock

Rizika sladkých nápojů

Jedno souvisí s nadváhou, protože dítě prostřednictvím takových nápojů přijímá zbytečně mnoho cukrů. Druhé souvisí s kazivostí zubů. Popíjením sladkých nápojů si dítě vlastně omývá zuby cukrem, na rozdíl od bonbonů, kdy jsou zuby s cukrem ve styku pár minut, pití probíhá v průběhu celého dne. A to zubům rozhodně nesvědčí. Třetí riziko je zvyk – nejeden dospělý si dodnes radši dělá doma šťávu, místo aby si dal vodu.

Co pijí děti nejčastěji

Nejčastějším domácím nápojem je asi voda se šťávou, naředěný džus a v nejlepším případě čistá voda. V restauracích to vypadá trochu jinak. Místo vody dětem na stole přistává spíš džus. Výjimkou ale není červená limonáda zvaná malinovka, nebo kolový nápoj, ať už se jedná o Kofolu, Coca colu nebo Pepsi.

Voda se šťávou

Levné a rychlé řešení. Některé sirupy jsou aspoň trochu přírodního původu, jiné, i když na sobě mají obrázek pomeranče, s přírodou nemají téměř nic společného. Stačí, že výrobek obsahuje pomerančové aroma, nebo 0,2% pomerančového koncentrátu a „ovocný“ sirup je na světě. Bonus pro zdraví v podstatě žádný.

Džus, nektar a ovocný nápoj

Je vhodné rozlišit, jestli se jedná opravdu o 100% džus nebo o nektar či ovocný nápoj. U ovocných nápojů a nektarů je ovocná šťáva doplněna vodou a cukrem. A rozdíl najdeme i mezi 100% džusy – ty čerstvě lisované mají úplně jinou chuť, než výrobky džusy vyrobené z koncentrátu. Z této kategorie nápojů bychom měli dávat přednost 100% džusům čerstvě lisovaným, nejlépe těm, které obsahují i dužinu. Najdeme v nich totiž vitamíny v přirozené podobě a v případě dužiny i vlákninu. 

I tak ale platí, že džus je pořád nápoj plný cukrů a ty bychom měli ve svém jídelníčku, i jídelníčku dětí omezovat. Džus proto dětem dopřejte občas a nejlépe ve zředěné formě s vodou.

Malinovka

Podle názvu se dá čekat nápoj z malin. Jenže zdání klame. Už barva napovídá, že z malin nepochází. Někteří výrobci používají barviva přírodní, kterým není co vytknout, jiní se ale nebojí sáhnout po azobarvivech, což jsou barviva průmyslová, která jsou pro děti nevhodná. Mohou totiž způsobovat hyperaktivitu. Ve složení dále najdeme cukr, glukózo-fruktózový sirup a aromata. Ovocné báze mají tyto limonády minimum, třeba jenom 2%. Z toho plyne, že malinovkám bychom se hlavně v případě, kdy si nemůžeme přečíst složení, měli spíš vyhýbat. Místo obarvené červené vody dítěti radši nabídněte „domácí“ limonádu. Tu v některých restauracích vyrábí z mražených malin, vody a cukru nebo malinového sirupu. A obsluhu můžete požádat, aby jí udělali méně sladkou. Existují samozřejmě i další limonády – s pomerančovou nebo jinou příchutí. Složení ale mají podobné jako malinovka, takže i ty nemají pro dítě žádný přínos.

Kolové nápoje

Všechny spojuje cukr, tmavá barva a kofein. Pokud porovnáme tři nejoblíbenější značky, tak Coca cola i Pepsi cola obsahují více cukru, než Kofola, a tudíž víc energie. Oba nápoje také obsahují víc kofeinu a kyselinu fosforečnou. Protože nadbytek fosforu snižuje vstřebávání vápníku a my fosforu obecně přijímáme víc, než bychom měli, kyselina fosforečná není zrovna vítanou složkou. Kofola obsahuje jen kyselinu citrónovou. Když to shrneme, Kofola je možná trochu menší zlo – ale jenom pro dospělé. Do dětské stravy kofeinové nápoje nepatří. Kofein ve větším množství u dětí způsobuje nesoustředěnost a nervozitu, stačí, že tuto povzbudivou látku přijímáme v přirozené formě prostřednictvím černého nebo zeleného čaje a čokolády.

Srovnání kolových nápojů

  KJ cukr kofein sůl
  100 ml (g) (mg) (g)
Cocal Cola 190 11,2 9,6 0
Pepsi Cola 182 11 10,6 < 0,01 
Kofola Original 136 8 6 0,05

 

Co tedy pít?

Nejlepším řešením, i když ne zrovna populárním, je voda. Vodu ale můžeme dětem ozvláštnit. Přidejte kousky čerstvého sezonního ovoce, mražených malin, rybízu, plátky pomeranče nebo šťávu z citronu a brčko. Pití se tak stává zábavnější, doporučuje autorka článku Marcela Avramopulu.