O zdraví 2. 2. 2024 | Mgr. Jitka Tomešová, DiS.Mgr. Jitka Tomešová, DiS.

Suchej únor není jen výstřelek ze sociálních sítí

Jedno pivko po obědě. Sklenka vína večer s kamarádkou. O nic přece nejde. Nebo snad ano? Ke konzumaci alkoholu jsme my Češi velmi benevolentní, a to i přesto, že nám alkoholické nápoje více škodí, než prospívají.

Stock photos: AMJ Fotografia/Shutterstock.com

Varování: Obsahuje skutečné příběhy skutečných lidí, kteří měli problém s alkoholem a někteří o tom ani nevěděli!

„Dvě pivka po obědě mi přece nemůžou nějak uškodit, pane primáři,“ smlouval čerstvý šedesátník při vizitě.

„Nehodlám se vzdát společenského života,“ říkala 26letá absolventka vysoké školy o každodenní lahvince vína.

„Napsala jsem všechno pití po pravdě, sestři,“ chlubila se 35letá pacientka v nutriční ambulanci poctivým zápisem 54 alkoholických drinků v 10denním záznamu jídelníčku.

„Pivo je tekutý chleba a chleba přeci potřebujeme, sestři,“ smlouval 42letý tatínek od rodiny.

„Jak si vůbec můžete dovolit se na něco takového zeptat? My jsme slušná rodina!“ obořila se v nutriční ambulanci maminka středoškoláka, který během pár měsíců velmi, ale opravdu velmi přibral, po otázce, jak nakládá s kapesným a volným časem. Chlapec se jenom spiklenecky usmál a pokýval.

„Vy si jako vážně každý den nic nedáte, sestři? To ale musíte mít strašně smutnej život,“ polemizoval 60letý pacient na lůžku. „To právě nemám, protože tu radost vidím někde jinde, než na dně sklenice, víte?“

Tak na zdraví!

To jsou ty úsměvnější příběhy, které se ale mohou týkat každého, kdo je přesvědčený, že má pití pod kontrolou a že pít pravidelně alkoholické nápoje, nejlépe každý den, zdraví prospívá. Ne, neprospívá. Velká metaanalýza 700 studií, které pokrývaly dobu až 26 let a zahrnovaly práce z 196 zemí světa publikovaná v roce 2018 v časopise Lancet jednoznačně prokázala, že jediné bezpečné množství alkoholických nápojů, které nevede k předčasnému úmrtí, je nula.

mini sklenička pivaAno, máte pravdu - o čtyři roky později vyšla revize téže práce. Podle ní je pro muže mladší 40 let vhodné pít 0,136násobek denní dávky a pro ženy 0,273násobek denní dávky. Denní dávka je přitom deci vína nebo malé pivo. Zkuste vydržet, pánové, dát si denně jen jeden lok piva, nebo polévkovou lžíci vína.

K podobnému výsledku došla například i metaanalýza z vědeckého časopisu JAMA v loňském roce. Zahrnovala téměř 5 milionů účastníků a přesto nenašla žádný zdravotní benefit občasné, pravidelné malé ani velké konzumace alkoholických nápojů ve srovnání s abstinenty. Naopak už jeden drink denně zvyšoval u žen riziko předčasného úmrtí z nejrůznějších příčin.

A tak bychom mohli pokračovat dál. Jak historkami veselými, tak i s tím nejsmutnějším koncem, či přesvědčivými výsledky vědeckých prací. Přiznejme si to – na alkohol si naše tělo nezvyklo ani za těch víc než 10 tisíc let, co ho známe a je pro naše tělo stále nebezpečný.

Vynecháním alkoholu prospějete tělu i duši

Zhubnout deset kilo za dva týdny? Ano, několik mužů to dokázalo. A stačilo jim k tomu jediné: vynechat po ty dva týdny alkoholické nápoje. S čím ještě může vynechání alkoholického pití pomoci?

  • Pochopitelně od kocoviny, bolestí hlavy, světloplachosti a žaludečních nevolností.
  • I když si spousta lidí dává šláftruňk (drink před usnutím), z dlouhodobého hlediska dojde spíš k opaku a přichází nespavost. S vynecháním pití se ale po čase spánek zase srovná.
  • Chuť na alkohol s časem klesá a najednou vidíte radost a zážitky i jinde, než na dně sklenice. Navíc dobrá nálada způsobená alkoholem po čase klesá a přichází opak, smutek a depresivní stavy ještě horší, než před první skleničkou. Pro zlepšení nálady potom potřebujete pít stále víc a víc.
  • Nepotřebujete ranní vyprošťovák v podobě dalšího alkoholu. Pokud ale potřebujete pít už od rána, pak věřte, že máte s alkoholismem opravdu problém.
  • kouření a pití alkoholuS pitím alkoholických nápojů je v naší republice spojené také kouření a celkově nezdravá strava, uzeniny, smažená jídla, solené pochutiny a nedostatek celozrnných obilovin, zeleniny a ovoce. Pokud pít přestanete, budete mít také méně příležitostí si zapálit a můžete prospět i jídelníčku.
  • Máte větší pravděpodobnost, že se vyhnete cirhóze nebo onemocnění slinivky břišní včetně následných smrtelných nádorů, ke kterým alkoholismus vede.
  • Upevníte imunitní systém, který je po pití alkoholu ještě nejméně jeden den oslabený.
  • Můžete se vyhnout také závažnému srdečnímu selhání, které vede v lepším případě k transplantaci srdce, v horším případě opět k předčasnému úmrtí.
  • V neposlední řadě také můžete dost ušetřit, podle toho, kolik pití vynecháte a jak drahé jste si kupovali. Že opravdu drahé a kvalitní? Pak bude úspora veliká. A nespoléhejte na to, že drahé a kvalitní pití není zdraví škodlivé.

Jak jsme na tom my Češi?

Podle statistiky každý Čech vypije ročně 10 litrů čistého alkoholu. Průměrně. Pokud tedy sami nepijete, někdo to dohání za vás. Každý den si potom dá alkohol zhruba 10 % Čechů a jen o něco málo lidí má problém už s pitím skutečně rizikovým. Na následky pití alkoholických nápojů také ročně 6-7 tisíc osob zemře. To říkají data za rok 2022 vydaná Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti.

Přidejte se ke kampani Suchej únor

I když projekt podporuje řada influencerů a samotná podpora běží především na sociálních sítích, není Suchej únor jen tak nějaký moderní výstřelek znuděné mládeže. Za projektem stojí neziskovka a zcela zdravotně osvětový záměr. Česká republika totiž má s pitím alkoholických nápojů opravdu velký problém.

Pojďte to letos zkusit také, projděte si webové stránky kampaně Suchej únor, hledejte další informace, udělejte si alkotest. A pokud se ze zásady neúčastníte jakýchkoli hromadných akcí nebo výzev, nevadí, začněte kdykoli sami a bez veřejné registrace. Brzy poznáte, že vynecháním alkoholických nápojů opravdu o nic nepřicházíte a vaše tělo vám jen a jedině poděkuje.


Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
Burton, R., Sheron, N.: No level of alcohol consumption improves health. Lancet 2018. 392. P987-988.
GBD Alcohol 2020 Collaborators: Population-level risks of alcohol consumption by amount, geography, age, sex, and year: a systematic analyses for the Global Burden of Disease Study 2020
Zhao, J., Stockwell, T., Naimi, T.: Association Between Daily Alcohol Intake and Risk of All-Cause Mortality. JAMA 2023
https://www.drogy-info.cz/zprava-o-zavislostech/souhrnna-zprava-o-zavislostech-v-cr-2022/#alkohol




Mohlo by vás také zajímat: