O zdraví 6. 12. 2017 | Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Zdravá strava je základ prevence. Nemocem lze předcházet

Až 75 % zdravotních rizikových faktorů jsme schopni ovlivnit prostřednictvím pestré vyvážené stravy a zdravým životním stylem. Výživa přitom hraje největší roli. Lze ovlivnit obezitu, diabetes 2. typu i vysoký krevní tlak. Klíčové zásady napříč kontinenty jsou si blízké. Jaká to jsou? Jaký jídelníček můžeme považovat za vzorový?

Zdravá skladba je klíčová prevence ze Shutterstock.com

Nemoci oběhové soustavy jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice, umírá na ně více než 40 % naší populace. Riziku kardiovaskulárních onemocnění – nejčastěji se vyskytující příčině úmrtí se však můžeme cíleně vyhnout. Až 75 % rizikových faktorů jsme schopni ovlivnit prostřednictvím pestré vyvážené stravy a zdravým životním stylem, přičemž výživa hraje největší roli. Máme-li příjem a výdej energie v rovnováze a dodržujeme-li zásady správné výživy, jsme schopni u každého jednotlivce ovlivnit a předejít i dalším zdravotním problémům jako diabetu 2. typu, obezitě a vysokému krevnímu tlaku.

Důvěryhodná výživová doporučení. Jaká to jsou?

Návodem, jak toho docílit nám mohou být doporučení odborníků. Jak se v nich však orientovat, když se různých stran prostřednictvím médií dozvídáme někdy i protichůdné rady. Občas se stane, že jednotlivé studie zdánlivě docházejí k opačným závěrům, než jsme byli zvyklí v minulosti slýchat. Toho se často chytají média a výsledkem je zmatená veřejnost. Většinou se však najde i vysvětlení. V rámci stravy je důležité, nejen to, co jíme, ale i to, co nejíme, což některé jednotlivé studie nezohledňují.

Důležité je proto sledovat výživová doporučení odborných společností a národních autorit. Tato doporučení vždy vycházejí z důsledného posouzení veškerých publikovaných informací. Hodnotí se úroveň důkazů i případné rozdílné výsledky. V poslední době jsou výživová doporučení založena na bázi potravin. Snaha je komunikaci co nejvíce zjednodušit. Místo používání čísel, jaká množství živin konzumovat, se objevují návody, co konzumovat více a co méně a jak si poskládat stravu z jednotlivých druhů potravin.

Zásady jsou jednoduché

Podíváme-li se do amerických, skandinávských, anglických, holandských, australských, německých a českých doporučení publikovaných během posledních pěti let, najdeme v nich podobná sdělení:

  • Jezte dostatek zeleniny a ovoce
  • Přednostně konzumujte celozrnné obiloviny a výrobky z nich
  • Mléčné výrobky jsou důležitou složkou stravy, přednost by měla být dávána variantám s nižším obsahem tuku
  • Z bílkovinných zdrojů jsou důležité luštěniny, ryby, vejce, maso. Měl by být zvýšen příjem luštěnin a ryb, maso by mělo být libové, omezovány by měly být masné výrobky
  • Tuky by měly být konzumovány umírněně, přednost mají tuky s převahou nenasycených mastných kyselin - oleje, roztíratelné tuky
  • Do pestré a vyvážené stravy patří i ořechy, konzumace by měla být umírněná kvůli vyššímu obsahu energie, doporučení se týká nesolených variant s převahou nenasycených mastných kyselin (nikoliv kokos, což se často v médiích objevuje)
  • Důležitý je pitný režim. Dospělí by měli přijímat 1,5-2 litry vhodných druhů nápojů (při zvýšené fyzické námaze nebo zvýšené teplotě okolí přiměřeně více), přednostně neslazených cukrem
  • Dále platí obecné doporučení omezování příjmu soli a cukru v různých potravinách.
  • Alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g, u žen 10 g

Celková skladba stravy jako vzor

Z hlediska skladby stravy a poměrného zastoupení jednotlivých živin je za vzor považována středomořská strava nebo tzv. DASH dieta - Dietary Approaches to Stop Hypertension. Pro tyto způsoby stravování je charakteristický vysoký příjem ovoce (hlavně čerstvého), zeleniny (s důrazem na kořenovou a zelené varianty), celozrnných produktů (cereálie, chléb, rýže, těstoviny), tučných ryb (bohatých na omega 3 mastné kyseliny). Součástí doporučované skladby stravy jsou i mléčné produkty s nižším obsahem tuku, oleje (olivový, řepkový, roztíratelné tuky s převahou nenasycených mastných kyselin), ořechy (vlašské, lískové, mandle).

Skladba DASH stravy dále zdůrazňuje důležitost dostatečného příjmu draslíku, hořčíku, vápníku, bílkovin a vlákniny, nízký příjem soli, nasycených mastných kyselin, cholesterolu, sladkostí, slazených nápojů, vepřového, hovězího a skopového masa.

MUDr. Google může poradit, ale …

Hledání informací na internetu může být prospěšné, ale je potřeba umět správné informace vyhledávat. Zdroj ověřených informací poskytují stránky renomovaných odborných společností zabývající se výživou a výživová doporučení kompetentních národních autorit vzniklá na základě důsledného studia poznatků z oblasti medicíny založené na důkazech. Rady různých blogerů a výživových poradců, které se šíří po internetu, nebývají zárukou toho, že se jedná o vědecky prověřené informace.





Mohlo by vás také zajímat: