Recepty 7. 8. 2019 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Cizrnové krekry s paprikovo avokádovým dipem

Vyzkoušejte tento výborný dip z pečených paprik, česneku a avokáda a k tomu křupavé bezlepkové krekry z cizrnové mouky.

Paprikovo avokádový dip - foto: Mgr. Zuzana Douchová

Tento výborný a zdravý dip můžete použít k zelenině či masu, jako omáčku k těstovinám nebo jako pomazánku na pečivo. Je velmi jednoduchý na přípravu, jen rozmixujete pečené papriky, česnek, avokádo a olivový olej. Pro sýrovou příchuť jsem přidala lahůdkové droždí, které celému dipu doplní i zdravé bílkoviny, vlákninu a vitamíny.

Krekry z cizrnové mouky jsou výbornou alternativou kupovaných krekrů a komu nevadí typická chuť cizrnové mouky, je tento recept vhodný i pro bezlepkovou dietu, protože cizrnová mouka neobsahuje lepek. Obsahuje však oproti klasické pšeničné mouce vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, draslík a vápník.

Suroviny 

Na dip:

 paprika čerstvá 600 g
 avokádo 200 g
 olej olivový 20 g
 citronová šťáva 20 g
 česnek 20 g
 sůl  2 g
 pepř  2 g
 droždí lahůdkové  20 g

Na krekry:

mouka cizrnová 150 g
olej olivový 10 g
semínka sezamová                                10 g
kypřící prášek 5 g
sůl 1 g

Postup

Papriky zbavíme jádřince a rozpůlené dáme na plech a do trouby na 200 ° C na 20-30 minut, až slupka zčerná. Pak papriky dáme do mísy a přikryjeme talířem, aby se zapařily a šly pak snadno oloupat. Po chvilce papriky vyndáme a oloupeme spálenou slupku. Dáme je do mixéru, kam přidáme vydlabané avokádo, stroužky česneku, olivový olej, šťávu z citrónu, sůl a pepř. Mixujeme úplně dohladka.

Na krekry si přesypeme cizrnovou mouku do mísy a přidáme olivový olej, kypřící prášek, sezamová semínka a sůl. Postupně přidáváme do těsta cca 6 polévkových lžic vlažné vody, aby výsledné těsto bylo nelepivé. Rukama důkladně prohněteme a v případě potřeby přisypeme mouky či vodu. Těsto pak dáme na pečící papír a rozválíme válečkem na tenkou placku, kterou pak kráječem na pizzu nebo nožem pokrájíme na čtverečky. Přendáme do trouby a pečeme na 180 ° C 10-15 minut dozlatova. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  516,2  146,1  1548,5 max 350–550 kcal/porci
bílkoviny g  19,4  5,5  58,3 -
sacharidy g  51,7  14,6  155 -
z toho cukry g  15  4,3  45,1 -
tuky g  26  7,4  78 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,6  1  10,9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  16,7  4,7  50  1,4 g/100 g
sůl g  1,6  0,4  4,7 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).





Mohlo by vás také zajímat: