Štola má své tradiční místo na vánoční tabuli našich německých sousedů. Podobně jako naše česká vánočka, má i tento moučník svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Přitom se, na rozdíl od vánočky, nemusí složitě zaplétat, což jistě mnozí ocení.
Štola má celou řadu variant. Setkáte se s kynutou, marcipánovou, máslovou, nebo právě tvarohovou, na níž vám dnes přinášíme recept my. Tvaroh jsme nezvolili náhodou. Štole totiž dodá vláčnost a samozřejmě i zvýší podíl bílkovin a dodá tělu dobře vstřebatelný vápník.
Vánoční štola bývá plná oříšků a kandovaného ovoce. Nejinak je tomu v případě oříšku i v naší verzi štoly. Použili jsme vlašské ořechy a mandle.
- Jádra vlašských ořechů jsou výborným zdrojem minerální látek, konkrétně hořčíku, mědi, železa, draslíku, vápníku a zinku. Obsahují i zajímavé množství vitamínů skupiny B, ať už B6 nebo kyseliny listové. Cenné jsou i pro zdravé tuky, zastoupené jsou jak omega 6, tak omega 3 mastné kyseliny. Do receptu jsme přidali i mandle, které jsou mimo jiné zdrojem vitamínu E ceněného pro své antioxidační účinky.
- Kandované ovoce jsme vyměnili za ovoce sušené, a to konkrétně za sušené švestky, které štole dodají nejen příjemnou sladkost, ale obohatí i naše zdraví. Jsou dobrým zdrojem draslíku, který je nezbytný pro udržení normální hladiny krevního tlaku. Obsahují také vlákninu, včetně rozpustné, která zajistí pocit sytosti a také prospívají našim střevům. Pokud dáváte přednost jinému druhu sušeného ovoce, můžete ho pochopitelně použít.
Jako sladidlo jsme tentokrát zvolili xylitol, který má o 40 % méně energie oproti klasickému bílému cukru a neovlivňuje hladinu krevního cukru. Jedná se o prebiotikum, tedy vhodnou potravu pro střevní bakterie. Nicméně u citlivých jedinců může mít ve větším množství projímavé účinky, proto jeho použití případně zvažte.
Tradiční štola se obvykle peče několik týdnů před Vánocemi. Po upečení se pak zabalí do alobalu a nechá uležet až do Štědrého dne. Nicméně podle naší zkušenosti to není vůbec potřeba. Štola v této podobě chutná skvěle i čerstvá.
Ingredience: 40 porcí
Na těsto: | |
jemný tvaroh v kostce | 250 g |
rostlinný tuk (hera) | 150 g |
hladká špaldová mouka | 400 g |
celozrnná špaldová mouka | 150 g |
kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů | 12 g |
xylitol | 100 g |
vejce | 2 ks |
½ lžičky citronové kůra | 3 g |
½ lžičky mleté vanilky |
3 g |
vlašské ořechy | 25 g |
mandle | 25 g |
sušené švestky | 50 g |
tuzemák | 40 ml |
sůl | 1 g |
Na potření: | |
máslo | 20 g |
moučkový cukr | 40 g |
Postup
- Tvaroh, tuk a vejce si vyndáme dostatečně předem z lednice, aby měly všechny suroviny stejnou pokojovou teplotu.
- Sušené ovoce si namočíme na 2 hodiny do rumu, ořechy a mandle do vody.
- Máslo vyšleháme s vejci a xylitolem do pěny. Poté zašleháme tvaroh.
- Sušené ovoce vyjmeme z rumu a nakrájíme na menší kousky. Spolu s rumem vmícháme do těsta.
- Ořechy a mandle scedíme, osušíme, pokrájíme nahrubo a také vmícháme do těsta.
- Odvážíme si mouky a promícháme je s kypřicím práškem, vanilkou, solí a citronovou kůrou. Vsypeme k těstu a vymícháme (ručně nebo hnětacím hákem v robotu) hladké nelepivé těsto.
- Na pomoučněném vále rozválíme (nebo rukama vytvarujeme) asi 3 cm vysoký obdélník a přehneme ho do dvou třetin do tvaru štoly. Těsto můžeme také rozdělit na dvě stejně velké části a stejným způsobem udělat dvě menší štoly.
- Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50-60 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Pokud pečeme dvě menší štoly, doba pečení se zkrátí na 25-30 minut.
- Ihned po upečení potřeme štolu rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
40 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 105 | 316 | 4 220 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,3 | 9,8 | 131 | - |
sacharidy | g | 13,3 | 39,9 | 532 | - |
z toho cukry | g | 2,5 | 7,4 | 99,4 | - |
tuky | g | 4,4 | 13,3 | 178 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,7 | 5,2 | 69 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 0,8 | 2,5 | 33 | - |
sůl | g | 0,09 | 0,28 | 3,69 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).