O výživě 7. 12. 2020 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Jedinečné vlašské ořechy. V malém množství a pravidelně

Díky vysokému obsahu vitamínu E jsou vlašské ořechy řazeny mezi deset nejzdravějších potravin s nevyšším antioxidačním potenciálem. Stačí pár kusů denně, ale za to pravidelně.

Zdraví prospěšné potraviny
Stock Photos: Spisy PXL / Shutterstock.com

Nejen ořechy, ale i listy 

Ořešák královský je majestátný strom s mohutnou korunou. Má lichozpeřené zelené listy, které na podzim opadají, roste většinou osamoceně, jen některé rostliny se v jeho blízkosti udrží. Máte-li to štěstí, že vám na zahradě roste a plodí ořešák, určitě úrodu využijte!

Na sbírání si ale připravte rukavice – šťáva z oplodí ořechů výrazně barví a velmi těžko se pak čistí. Zbarvení má na svědomí látka jménem juglon, který vzniká chemickými změnami z látky přítomné v oplodí, ale i v listech a kůře. Nejen v historii, ale i dnes se extrakt využívá pro přírodní barvení látek a oživení hnědého odstínu vlasů.

  • Juglon působí také proti bakteriím a plísním, ořešák navíc obsahuje i další pozitivně působící látky – třísloviny, flavonoidy. Využít se mohou zelené listy pro přípravu koupele, která působí dezinfekčně a může pomoci při akné a jiných kožních nemocech nebo při nadměrném pocení.

Samotné ořechy je vhodné vyloupat z oplodí, rozložit a nechat oschnout, poté rozlousknout, očistit a záhy spotřebovat a nebo v uzavíratelné sklenici uskladnit v chladničce (nebudou žluknout a udrží si svou specifickou chuť a vůni).

Mastné kyseliny, vitamín E, bílkoviny a vláknina

  • Vlašské ořechy jsou pro nás cenné pro vysoký obsah nenasycených i vícenenasycených mastných kyselin – zastoupené jsou v nich jak omega 6, tak i omega 3 mastné kyseliny.
  • Kromě zdravých tuků v nich najdeme i vyšší obsah bílkovin a vlákniny, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3 a B6) a vitamin E, hořčík, fosfor a draslík.
  • Obsahuje istopové prvky jako jsou mangan, zinek a měď.
  • Díky vysokému obsahu vitamínu E jsou vlašské ořechy řazeny mezi 10 nejzdravějších potravin s nevyšším antioxidačním potenciálem.
  • S ohledem na obsah vlákniny a nenasycených mastných kyselin vlašské ořechy pomohou ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, jsou tedy skvělé v prevenci rizika srdečně- cévních onemocnění.
  • Nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a stopové prvky navíc podpoří zdraví naší pokožky, vlasů a nehtů. Ořechy – a to vlastně nejen ty vlašské – je vhodné konzumovat pravidelně v malých množstvích.

Skvělá svačinka, která zasytí

Mohou nám posloužit jako skvělá svačinkadobře nás zasytí díky obsahu vlákniny, bílkovin i zdravých tuků. Ořechy si můžeme zobnout i když nás honí mlsná – svým obsahem živin jsou pro nás mnohem vhodnější než nějaké běžné sladkosti. A zlepší nám i náladu.

Můžeme je přidat do sladkých pokrmů, ale dobře si rozumí i se slanými potravinami a pokrmy. Připravit si můžeme třeba jáhlovou kaši s mlékem, švestkami a ořechy, ale třeba i pečenou červenou řepu s rozpečeným kozím sýrem a nasekanými ořechy. „Vlašáky“ využijeme v průběhu celého roku - jak při pečení vánočního cukroví, tak velikonočního beránka.





Mohlo by vás také zajímat: