Dýně je bohatá na řadu vitaminů (vit. C, sk. B, provitamin A), minerálních látek (draslík, hořčík a další) a antioxidantů (batakatoren, lutein). Výhodou dýně hokkaido je to, že se nemusí loupat. Ušetříte si tedy práci a zároveň se neochudíte o cenné látky, které se ve slupce a těsně pod ní ukrývají.  Hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat zdroj bílkovin, proto přidejte i maso. Volte ale libové části, které neobsahují zbytečně moc tuku, což je například vepřová kýta. Lze ale využít i kuřecí nebo krůtí maso. Do omáčky pro zjemnění přidejte riicottu. Ricotta je syrovátkový sýr, který má poměrně nízký obsah tuku a velkou výhodou je i nízký obsah soli. 

Suroviny 

dýně  1000 g
vepřová kýta 400 g
těstoviny 220 g
ricotta 120 g
bílé víno 100 ml
mozzarella 30 g
cibule 80 g
česnek 20 g
řepkový olej 8 g
sůl 6 g
zázvor 5 g
pepř 1 g

Postup

Dýni upečeme v troubě do změknutí a necháme vychladnout. Vydlabeme semínka a oloupeme (pokud máme dýni hokkaido, tak nemusíme loupat). Společně s dýní můžeme péct i vepřovou kýtu, kterou ochutíme solí a pepřem.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje na pánvi, po chvíli přidáme prolisovaný česnek a chvíli restujeme. Podlijeme vínem, víno necháme odpařit, přidáme pokrájenou dýni, podlijeme trochou vody (nebo vývaru) a ochutíme solí, pepřem a špetkou sušeného zázvoru. Vaříme cca 10-15 minut a omáčku rozmixujeme dohladka, dle potřeby dochutíme. Do omáčky přidáme nakrájené upečené maso (pokud nemáme upečené maso, tak lze použít i na nudličky nakrájené a na pánvi opečené maso). Prohřejeme a vmícháme uvařené těstoviny i s trochou vody, ve které se vařily. Na závěr přidáme ricottu a ozdobíme čerstvými bylinkami.

 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 506 103 2 025 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 7 34 137,6 -
sacharidy g 12,8 62,5 250 -
z toho cukry g 7 1,4 27,9 -
tuky g 2,5 12,3 49,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,0 4,9 19,6 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 15 g/100 g
vláknina g 1,4 7 28,2 ≥1,2 g/100 g
sůl g 1,8 0,36 7,059 ≤ 10,875g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).