Dýně je bohatá na řadu vitaminů (vit. C, sk. B, provitamin A), minerálních látek (draslík, hořčík a další) a antioxidantů (batakatoren, lutein). Výhodou dýně hokkaido je to, že se nemusí loupat. Ušetříte si tedy práci a zároveň se neochudíte o cenné látky, které se ve slupce a těsně pod ní ukrývají. Hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat zdroj bílkovin, proto přidejte i maso. Volte ale libové části, které neobsahují zbytečně moc tuku, což je například vepřová kýta. Lze ale využít i kuřecí nebo krůtí maso. Do omáčky pro zjemnění přidejte riicottu. Ricotta je syrovátkový sýr, který má poměrně nízký obsah tuku a velkou výhodou je i nízký obsah soli.
Suroviny
dýně | 1000 g |
vepřová kýta | 400 g |
těstoviny | 220 g |
ricotta | 120 g |
bílé víno | 100 ml |
mozzarella | 30 g |
cibule | 80 g |
česnek | 20 g |
řepkový olej | 8 g |
sůl | 6 g |
zázvor | 5 g |
pepř | 1 g |
Postup
Dýni upečeme v troubě do změknutí a necháme vychladnout. Vydlabeme semínka a oloupeme (pokud máme dýni hokkaido, tak nemusíme loupat). Společně s dýní můžeme péct i vepřovou kýtu, kterou ochutíme solí a pepřem.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje na pánvi, po chvíli přidáme prolisovaný česnek a chvíli restujeme. Podlijeme vínem, víno necháme odpařit, přidáme pokrájenou dýni, podlijeme trochou vody (nebo vývaru) a ochutíme solí, pepřem a špetkou sušeného zázvoru. Vaříme cca 10-15 minut a omáčku rozmixujeme dohladka, dle potřeby dochutíme. Do omáčky přidáme nakrájené upečené maso (pokud nemáme upečené maso, tak lze použít i na nudličky nakrájené a na pánvi opečené maso). Prohřejeme a vmícháme uvařené těstoviny i s trochou vody, ve které se vařily. Na závěr přidáme ricottu a ozdobíme čerstvými bylinkami.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 506 | 103 | 2 025 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 7 | 34 | 137,6 | - |
sacharidy | g | 12,8 | 62,5 | 250 | - |
z toho cukry | g | 7 | 1,4 | 27,9 | - |
tuky | g | 2,5 | 12,3 | 49,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,0 | 4,9 | 19,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 15 g/100 g |
vláknina | g | 1,4 | 7 | 28,2 | ≥1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,8 | 0,36 | 7,059 | ≤ 10,875g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).