Pohanka je přirozeně bezlepkovou pseudoobilovinou. Obsahuje kvalitní polysacharidy, vlákninu, minerální látky, vitaminy a rutin, který je důležitý pro elasticitu cév a kardiovaskulární systém. 

Tempeh se vyrábí z fermentované sóji, díky vysokému obsahu bílkovin dokáže skvěle nahradit maso a objevovat by se neměl jen ve vegetariánské a veganské stravě, ale bezmasé pokrmy by do jídelníčku měl čas od času zařazovat úplně každý.

Žampiony a fazolky obohatí pokrm o další vlákninu a plno prospěšných látek, zároveň celý pokrm odlehčí.

Ingredience: 2 porce

pohanka (v suchém stavu)  100 g
zeleninový vývar  150 ml
tempeh  130 g
zelené fazolky (čerstvé nebo mražené)  200 g
žampiony  200 g
jarní cibulka  60 g
řepkový olej  6 ml
sůl  4 g
pepř 0,5 g 

Postup

  1. Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou zhruba v poměru 1 díl pohanky : 1,5 vody. Případně ji pro lepší chuť můžeme zalít vroucím vývarem. Takto necháme pod pokličkou cca 20 minut nabobtnat.
  2. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a společně se zelenými fazolkami orestujeme na pánvi na troše oleje.
  3. Po chvíli přidáme nakrájenou jarní cibulku a na závěr vmícháme pohanku, vše ochutíme solí a pepřem.
  4. Tempeh nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi z obou stran.
  5. Pohanku naservírujeme na talíře a poklademe opečeným tempehem. Dle chuti posypeme čerstvou pažitkou či petrželkou.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  450  113,8  900 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g 21,9  5,5  43,7 -
sacharidy g  52,9  13,4  105,8 -
z toho cukry g  4,2  1,1  8,3 -
tuky g 15,1  3,8  30,1 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,7  0,4  3,3 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  12,7  3,2  25,5 ≥ 1,2/100 g
sůl g  2,4  0,6  4,7 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).