Quinoa je skvělou alternativou k rýži nejen jako příloha, ale také ve sladkých receptech. Před vařením quinou spařte a poté ještě několikrát properte ve vodě - obsahuje totiž vyšší množství saponinů, které mohou pokrmu dodat hořkou nebo svíravou chuť. Díky této práci navíc se vám v pokrmu odmění jemnou oříškovou chutí.
Quinoa má mnohem více rostlinných bílkovin, než již zmíněná rýže. Je zdravou alternativou k masovým a jiným živočišným zdrojům bílkovin, které obsahují nasycené tuky a mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Quinoa obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, a to včetně lysinu, což někdy bývá nedostatková aminokyselina v čistě rostlinném jídelníčku. Dále je quinoa zdrojem vlákniny, tuku s obsahem nenasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B a minerálních látek, jako je draslík, hořčík a zinek.
Ingredience: 3 porce
quinoa vařená | 370 g |
ovesné mléko | 250 g |
banán | 120 g |
jablka | 180 g |
vlašské ořechy | 30 g |
sušené goji | 30 g |
javorový sirup | 40 g |
ovesná mouka | 20 g |
lněná semínka | 4 g |
mletá skořice | 2 g |
jedlá soda | 3 g |
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- V míse důkladně rozmačkáme banán, poté přidáme ovesné mléko, lněné semínko, javorový sirup i skořici a vše důkladně promícháme.
- Jablko nakrájíme na drobné kostičky, ořechy nasekáme na menší kousky a spolu s goji a uvařenou quinoou přimícháme do směsi.
- Nakonec vmícháme ovesnou mouku společně s jedlou sodou.
- Směs přendáme do zapékací misky vyložené pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut, dokud není povrch zlatavý.
výživové údaje | 1 porce | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 423 | 122 | 1280 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 10 | 2,9 | 30 | - |
sacharidy | g | 69 | 20 | 208 | - |
z toho cukry | g | 29 | 8,2 | 85,7 | - |
tuky | g | 11,2 | 3,2 | 33,7 | - |
z toho | - | - | - | ||
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,1 | 0,3 | 3,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10,5 | 3 | 31,4 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,8 | 0,2 | 2,5 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 7,9 | 2,3 | 23,8 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).