- Použitím libového masa dodáte jídlu plnohodnotné bílkoviny a jen malé množství tuku. Kromě krůtího se dá použít také kuřecí maso, nebo klidně i klasické hovězí maso, pokud zvolíte pouze jeho libovou část.
- Pečivo vybírejte ideálně celozrnné. V lepším případě si pak upečte vlastní hamburgerové housky z celozrnné mouky. Celozrnné pečivo jídlu dodá nejen komplexní sacharidy, ale i dostatečné množství vlákniny.
- Místo tradiční majonézy si připravte odlehčený dip z řeckého jogurtu. Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin a dobře využitelného vápníku. Čerstvá máta dodá dipu nejen svěžest, ale také překvapivě dobrou chuť!
- Místo hranolek, které bývají obvykle součástí pokrmu s hamburgerem, si dopřejte dostatečné množství zeleniny! Do burgeru se jí tolik nevejde, ale pořádná porce salátu navíc jako příloha bude tím pravým ořechovým.
Ingredience: 4 porce
Na burger: | |
krůtí maso (lze použít krůtí stehna nebo prsa) | 500 g |
šalotka | 50 g |
plnotučná hořčice | 15 g |
řepkový olej | 15 g |
sůl | 2 g |
bílý pepř | 1 g |
čerstvá máta | 5 g |
hamburgerová houska (ideálně celozrnná) | 200 g |
čerstvá červená paprika | 200 g |
mix salátů (polníček, rukola, ledový salát) | 120 g |
Na dip: | |
řecký jogurt (0% tuku) | 200 g |
hořčice | 15 g |
česnek | 2 g |
olivový olej | 12 ml |
citrónová šťáva | 5 g |
čerstvá máta | 5 g |
sůl | 1 g |
bílý pepř | 0,5 g |
Postup
- Krůtí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou šalotku, lžíci hořčice, nasekanou čerstvou mátu, sůl a bílý pepř. Vše promícháme a vytvarujeme burgery.
- Připravené burgery opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje.
- Jogurtový dip si připravíme z jogurtu, hořčice, čerstvé máty, rozetřeného česneku, citronové šťávy a trochy olivového oleje. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Rozkrojené housky opečeme na pánvi nebo grilu. Spodní díl potřeme dipem, přidáme hotové maso a nakrájenou zeleninu a přiklopíme horní částí housky.
- Ze zbylého salátu a papriky si připravíme salát, který promícháme se zbylým jogurtovým dipem.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 406 | 129 | 1626 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 39,1 | 12,4 | 156,4 | - |
sacharidy | g | 32,6 | 10,4 | 130,4 | - |
z toho cukry | g | 4,6 | 1,5 | 18,4 | - |
tuky | g | 14,6 | 4,6 | 58,2 | - |
z toho | 0 | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,0 | 0,9 | 11,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 4,4 | 1,4 | 17,7 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,5 | 0,5 | 5,8 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0,2 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).