Recepty 9. 8. 2023
| 
Ing. Hana Pávková Málková
Hamburger je obecně vnímaný jako tzv. junkfood. Ale nemusí tomu tak být vždycky! Pokud si ho připravíte doma z kvalitních surovin, může z něj být skvělé, nutričně vyvážené jídlo, na kterém si mnohem více pochutnáte. Pojďte se podívat, jak na to.
| Na dip: |
|
| řecký jogurt (0% tuku) |
200 g |
| hořčice |
15 g |
| česnek |
2 g |
| olivový olej |
12 ml |
| citrónová šťáva |
5 g |
| čerstvá máta |
5 g |
| sůl |
1 g |
| bílý pepř |
0,5 g |
Postup
- Krůtí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou šalotku, lžíci hořčice, nasekanou čerstvou mátu, sůl a bílý pepř. Vše promícháme a vytvarujeme burgery.
- Připravené burgery opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje.
- Jogurtový dip si připravíme z jogurtu, hořčice, čerstvé máty, rozetřeného česneku, citronové šťávy a trochy olivového oleje. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- Rozkrojené housky opečeme na pánvi nebo grilu. Spodní díl potřeme dipem, přidáme hotové maso a nakrájenou zeleninu a přiklopíme horní částí housky.
- Ze zbylého salátu a papriky si připravíme salát, který promícháme se zbylým jogurtovým dipem.
| výživové údaje |
na porci |
na 100 g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
| |
|
|
|
4 porce |
| energetická hodnota (kcal) |
kcal |
406 |
129 |
1626 |
400 - 700 kcal/porci
|
| bílkoviny |
g |
39,1 |
12,4 |
156,4 |
- |
| sacharidy |
g |
32,6 |
10,4 |
130,4 |
- |
| z toho cukry |
g |
4,6 |
1,5 |
18,4 |
- |
| tuky |
g |
14,6 |
4,6 |
58,2 |
- |
| z toho |
|
0 |
- |
- |
- |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
3,0 |
0,9 |
11,9 |
≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina |
g |
4,4 |
1,4 |
17,7 |
≥ 1,2 g/100 g |
| sůl |
g |
1,5 |
0,5 |
5,8 |
≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0,2 |
≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).