Použitím libového masa dodáte jídlu plnohodnotné bílkoviny a jen malé množství tuku. Kromě krůtího se dá použít i kuřecí, nebo klidně i klasické hovězí maso, když zvolíte libovou část. Pečivo vybírejte ideálně celozrnné nebo si upečte vlastní z celozrnné mouky. Jídlu dodá nejen komplexní sacharidy, ale i dostatečné množství vlákniny. Místo tradiční majonézy si připravte odlehčený dip z řeckého jogurtu. Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin a dobře využitelného vápníku. Čerstvá máta mu dodá svěžest a překvapivě dobrou chuť. Hranolky k burgeru raději vynechejte, ale nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny! Do burgeru se jí tolik nevejde, tak určitě přidejte ještě salát navíc jako přílohu.

Ingredience 4 porce

Burger  
Krůtí maso (lze použít krůtí stehna, případně i prsa)  500 g
Šalotka                                                                              50 g
Plnotučná hořčice 15 g
Řepkový olej 15 g
Sůl 2 g
Bílý pepř 1 g
Čerstvá máta 5 g
Pečivo (ideálně celozrnné) 200 g

 

Dip  
Řecký jogurt (0% tuku)                                                     200 g
Hořčice   15 g
Česnek     2 g
Olivový olej 12 ml
Citrónová šťáva     5 g
Česrtvá máta     5 g
Sůl, bílý pepř  1,1 g

 

Červená paprika                                                                200 g
mix salátů- polníček, rukola, ledový salát 120 g

Postup

  1. Krůtí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou šalotku, lžíci hořčice, nasekanou čerstvou mátu, sůl a bílý pepř, vše promícháme a vytvarujeme burgery.
  2. Ty poté opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje.
  3. Jogurtový dip si připravíme z jogurtu, hořčice, čerstvé máty, rozetřeného česneku, citronové šťávy a trochy olivového oleje, dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  4. Rozkrojené pečivo můžete také opéct na pánvi nebo grilu, potřeme dipem, přidáme hotové maso a nakrájenou zeleninu a přiklopíme.
  5. Ze zbylého salátu a papriky si připravíme salát (můžeme ho zakápnout olivovým olejem a citronovou šťávou nebo zbylým jogurtovým dipem).
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  406,4  129,1  1625,6 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  39,1  12,4  156,4 -
sacharidy g  32,6  10,4  130,4 -
z toho cukry g  4,6  1,5  18,4 -
tuky g  14,6  4,6  58,2 -
z toho    0 - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,0  0,9  11,9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  4,4  1,4  17,7 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,5  0,5  5,8 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0,2 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).