Použitím libového masa dodáte jídlu plnohodnotné bílkoviny a jen malé množství tuku. Kromě krůtího se dá použít i kuřecí, nebo klidně i klasické hovězí maso, když zvolíte libovou část. Pečivo vybírejte ideálně celozrnné nebo si upečte vlastní z celozrnné mouky. Jídlu dodá nejen komplexní sacharidy, ale i dostatečné množství vlákniny. Místo tradiční majonézy si připravte odlehčený dip z řeckého jogurtu. Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin a dobře využitelného vápníku. Čerstvá máta mu dodá svěžest a překvapivě dobrou chuť. Hranolky k burgeru raději vynechejte, ale nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny! Do burgeru se jí tolik nevejde, tak určitě přidejte ještě salát navíc jako přílohu.
Ingredience 4 porce
Burger | |
Krůtí maso (lze použít krůtí stehna, případně i prsa) | 500 g |
Šalotka | 50 g |
Plnotučná hořčice | 15 g |
Řepkový olej | 15 g |
Sůl | 2 g |
Bílý pepř | 1 g |
Čerstvá máta | 5 g |
Pečivo (ideálně celozrnné) | 200 g |
Dip | |
Řecký jogurt (0% tuku) | 200 g |
Hořčice | 15 g |
Česnek | 2 g |
Olivový olej | 12 ml |
Citrónová šťáva | 5 g |
Česrtvá máta | 5 g |
Sůl, bílý pepř | 1,1 g |
Červená paprika | 200 g |
mix salátů- polníček, rukola, ledový salát | 120 g |
Postup
- Krůtí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou šalotku, lžíci hořčice, nasekanou čerstvou mátu, sůl a bílý pepř, vše promícháme a vytvarujeme burgery.
- Ty poté opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje.
- Jogurtový dip si připravíme z jogurtu, hořčice, čerstvé máty, rozetřeného česneku, citronové šťávy a trochy olivového oleje, dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
- Rozkrojené pečivo můžete také opéct na pánvi nebo grilu, potřeme dipem, přidáme hotové maso a nakrájenou zeleninu a přiklopíme.
- Ze zbylého salátu a papriky si připravíme salát (můžeme ho zakápnout olivovým olejem a citronovou šťávou nebo zbylým jogurtovým dipem).
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 406,4 | 129,1 | 1625,6 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 39,1 | 12,4 | 156,4 | - |
sacharidy | g | 32,6 | 10,4 | 130,4 | - |
z toho cukry | g | 4,6 | 1,5 | 18,4 | - |
tuky | g | 14,6 | 4,6 | 58,2 | - |
z toho | 0 | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,0 | 0,9 | 11,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 4,4 | 1,4 | 17,7 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,5 | 0,5 | 5,8 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0,2 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).