Čočka a luštěniny obecně našemu zdraví prospívají a znamenají ve výživě důležité bílkoviny. Díky nim nás tento salát více zasytí. Zároveň obsahuje železo a vitaminy skupiny B a další minerály a vitaminy. Co však neobsahuje - jsou nasycené mastné kyseliny, kterých máme obecně ve stravě hodně a je zapotřebí je vědomě snižovat. 

Ingredience: 4 porce

Čočka 150 g
Olivy zelené 80 g
Paprika čerstvá   200 g
Olej olivový  40 ml
Cibule čerstvá 100 g
Vinný ocet  45 ml
Hořčice dijonská 20 g
Sůl  1 g
Pepř 1 g
Chléb kváskový žitný  320 g

Postup

  1. Čočku uvaříme do měkka, ale pozor, aby se nerozvařila.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme s uvařenou čočkou.
  3. Ochutíme vinným octem, olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.
  4. Podáváme s pečivem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 471,0 133,0 62,0 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  15,5 4,4 62,0 -
sacharidy g  64,3 18,2 257,1 -
z toho cukry g  8,1 2,3 32,4 -
tuky g  15,7 4,4 62,9 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,2 0,6 8,9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  9,4 2,7 37,7 ≥ 1,2/100 g
sůl g  2,5 0,7 9,9 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).