Čočka a luštěniny obecně našemu zdraví prospívají a znamenají ve výživě důležité bílkoviny. Díky nim nás tento salát více zasytí. Zároveň obsahuje železo a vitaminy skupiny B a další minerály a vitaminy. Co však neobsahuje - jsou nasycené mastné kyseliny, kterých máme obecně ve stravě hodně a je zapotřebí je vědomě snižovat.
Čočkový salát se zeleninou a kváskovým chlebem
Vyzkoušejte čočkový salát jako odlehčený oběd, či večeři. Je bohatý na vlákninu a bílkoviny, proto nás zasytí na delší dobu.

Ingredience: 4 porce
| Čočka | 150 g |
| Olivy zelené | 80 g |
| Paprika čerstvá | 200 g |
| Olej olivový | 40 ml |
| Cibule čerstvá | 100 g |
| Vinný ocet | 45 ml |
| Hořčice dijonská | 20 g |
| Sůl | 1 g |
| Pepř | 1 g |
| Chléb kváskový žitný | 320 g |
Postup
- Čočku uvaříme do měkka, ale pozor, aby se nerozvařila.
- Zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme s uvařenou čočkou.
- Ochutíme vinným octem, olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.
- Podáváme s pečivem.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
4 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 471,0 | 133,0 | 62,0 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 15,5 | 4,4 | 62,0 | - |
| sacharidy | g | 64,3 | 18,2 | 257,1 | - |
| z toho cukry | g | 8,1 | 2,3 | 32,4 | - |
| tuky | g | 15,7 | 4,4 | 62,9 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,2 | 0,6 | 8,9 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 9,4 | 2,7 | 37,7 | ≥ 1,2/100 g |
| sůl | g | 2,5 | 0,7 | 9,9 | ≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Mohlo by vás také zajímat:

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
