- Základem „zdravého“ burgeru je zvolit libové maso - hovězí, krůtí, kuřecí nebo třeba jehněčí - a nepřehánět to s velikostí porce. Opravdu není potřeba 300g porce masa, ale bohatě postačí 100–150 g masa.
- Dresink si raději připravte odlehčený – například z jogurtu, díky čemuž ušetříte plno tuku a kalorií. Jogurtový dresink chuťově skvěle doplní čerstvé bylinky. K jehněčímu masu se hodí například máta, ale můžete použít i jiné druhy.
- Pro přípravu burgeru použijte celozrnné pečivo, abyste navýšili obsah vlákniny. A pochopitelně si ho nedávejte se smaženými hranolky, ale raději jako přílohu zvolte zeleninový salát.
- Dejte pozor na tučné přísady v podobě slaniny, tučných sýrů nebo majonézových dresinků.
Ingredience: 4 porce
Jehněčí kýta /libové maso | 400 g |
Červená cibule | 50 g |
Sůl | 2 g |
Pepř | 1 g |
Římský kmín | 1 g |
Čerstvá máta | 1 g |
Řepkový olej | 12 ml |
Celozrnné pečivo | 300 g |
Římský salát | 50 g |
Dresink | |
Okurka | 200 g |
Řecký jogurt (0%) | 100 g |
Bílý polotučný jogurt | 50 g |
Česnek | 2 g |
Olivový olej | 10 ml |
Citrónová šťáva | 5 ml |
Čerstvá máta | 5 ml |
Pepř | 1 g |
Postup
- Jehněčí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekanou čerstvou mátu, římský kmín, sůl a pepř, vše promícháme a vytvarujeme burgery. Ty poté opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje.
- Dresink si připravíme z obou druhů jogurtu, čerstvé máty, rozetřeného česneku, citronové šťávy a trochy olivového oleje. Okurku nastrouháme a vymačkáme z ní vodu, nebo ji nakrájíme na tenké plátky, a smícháme s dresinkem. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
- Rozkrojené pečivo můžete také opéct na pánvi nebo grilu, potřeme dresinkem, přidáme hotové maso, listy salátu a přiklopíme. Podáváme s libovolným zeleninovým salátem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 390 | 131 | 1559 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 29 | 10 | 115 | - |
sacharidy | g | 35 | 12 | 139 | - |
z toho cukry | g | 3 | 1 | 11 | - |
tuky | g | 16 | 5,4 | 64 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6 | 2 | 23 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 3,8 | 1,3 | 15 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,1 | 0,4 | 4,3 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).