Recepty 4. 8. 2021
| 
Ing. Hana Pávková Málková
Burger nemusí být nutně synonymem pro nezdravé jídlo z fast foodu. Stačí si jen šikovně zvolit ingredience a správnou velikost porce a můžete ho s klidným srdcem do jídelníčku zařadit. Vyzkoušejte trochu netradiční jehněčí variantu.
| Dresink |
|
| Okurka |
200 g |
| Řecký jogurt (0%) |
100 g |
| Bílý polotučný jogurt |
50 g |
| Česnek |
2 g |
| Olivový olej |
10 ml |
| Citrónová šťáva |
5 ml |
| Čerstvá máta |
5 ml |
| Pepř |
1 g |
Postup
- Jehněčí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekanou čerstvou mátu, římský kmín, sůl a pepř, vše promícháme a vytvarujeme burgery. Ty poté opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje.
- Dresink si připravíme z obou druhů jogurtu, čerstvé máty, rozetřeného česneku, citronové šťávy a trochy olivového oleje. Okurku nastrouháme a vymačkáme z ní vodu, nebo ji nakrájíme na tenké plátky, a smícháme s dresinkem. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
- Rozkrojené pečivo můžete také opéct na pánvi nebo grilu, potřeme dresinkem, přidáme hotové maso, listy salátu a přiklopíme. Podáváme s libovolným zeleninovým salátem.
| výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
| |
|
|
|
4 porce
|
| energetická hodnota (kcal) |
kcal |
390 |
131 |
1559 |
400-700 kcal/porci
|
| bílkoviny |
g |
29 |
10 |
115 |
- |
| sacharidy |
g |
35 |
12 |
139 |
- |
| z toho cukry |
g |
3 |
1 |
11 |
- |
| tuky |
g |
16 |
5,4 |
64 |
- |
| z toho |
|
- |
- |
- |
- |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
6 |
2 |
23 |
≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina |
g |
3,8 |
1,3 |
15 |
≥ 1,2/100 g |
| sůl |
g |
1,1 |
0,4 |
4,3 |
≤ 0,875/100 g |
| přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).