Recepty 4. 8. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Jehněčí burger s jogurtovo-okurkovým dresinkem

Burger nemusí být nutně synonymem pro nezdravé jídlo z fast foodu. Stačí si jen šikovně zvolit ingredience a správnou velikost porce a můžete ho s klidným srdcem do jídelníčku zařadit. Vyzkoušejte trochu netradiční jehněčí variantu.

Jehněčí burger s jogurtovo-okurkovým dresinkem Foto: Karolína Alexiová
  • Základem „zdravého“ burgeru je zvolit libové maso - hovězí, krůtí, kuřecí nebo třeba jehněčí - a nepřehánět to s velikostí porce. Opravdu není potřeba 300g porce masa, ale bohatě postačí 100–150 g masa.
  • Dresink si raději připravte odlehčený – například z jogurtu, díky čemuž ušetříte plno tuku a kalorií. Jogurtový dresink chuťově skvěle doplní čerstvé bylinky. K jehněčímu masu se hodí například máta, ale můžete použít i jiné druhy.
  • Pro přípravu burgeru použijte celozrnné pečivo, abyste navýšili obsah vlákniny. A pochopitelně si ho nedávejte se smaženými hranolky, ale raději jako přílohu zvolte zeleninový salát.
  • Dejte pozor na tučné přísady v podobě slaniny, tučných sýrů nebo majonézových dresinků.

Ingredience: 4 porce

Jehněčí kýta /libové maso  400 g
Červená cibule 50 g
Sůl 2 g
Pepř 1 g
Římský kmín 1 g
Čerstvá máta 1 g
Řepkový olej 12 ml
Celozrnné pečivo 300 g
Římský salát 50 g

 

Dresink  
Okurka 200 g
Řecký jogurt (0%) 100 g
Bílý polotučný jogurt 50 g
Česnek 2 g
Olivový olej 10 ml
Citrónová šťáva 5 ml
Čerstvá máta 5 ml
Pepř 1 g

 

 

 

 

 

 

Postup

  1. Jehněčí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekanou čerstvou mátu, římský kmín, sůl a pepř, vše promícháme a vytvarujeme burgery. Ty poté opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje.
  2. Dresink si připravíme z obou druhů jogurtu, čerstvé máty, rozetřeného česneku, citronové šťávy a trochy olivového oleje. Okurku nastrouháme a vymačkáme z ní vodu, nebo ji nakrájíme na tenké plátky, a smícháme s dresinkem. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  3. Rozkrojené pečivo můžete také opéct na pánvi nebo grilu, potřeme dresinkem, přidáme hotové maso, listy salátu a přiklopíme. Podáváme s libovolným zeleninovým salátem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  390  131 1559 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  29  10  115 -
sacharidy g  35  12  139 -
   z toho cukry g  3  1  11 -
tuky g  16  5,4  64 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6  2  23 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  3,8  1,3  15 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,1 0,4  4,3 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

 





Mohlo by vás také zajímat: