V Japonsku, odkud se tento moderní způsob stravování rozšířil do Evropy, se takové obědy chystají do práce, školy i jen tak na výlety... K typickým japonským obědům patří rýže, která je vytvarována do kuličky či jiného tvaru, dále maso a zelenina. 

  • Ideální je, když si zvyknete odkládat extra porci jídla předem, a tím si předem připravit suroviny. Nakrájejte si dopředu zeleninu a uvařte maso.

Ingredience: 2 porce

1 kuřecí prsní řízek 120 g
1 lžíce medu 10 g
1 stroužek česneku 5 g
1 cm čerstvého zázvoru 5 g
1 lžíce sójové omáčky 10 g
špetka pepře 1 g
1 lžíce slunečnicového oleje 10 g
do krabičky  
cizrnový humus (kupovaný) 100 g
okurka 100 g
mrkev 100 g
pita chleba 100 g

Postup

  1. Nejprve si z medu, sójové omáčky, oleje, nadrceného česneku, chilli (pro zájemce), pepře a nakrájeného zázvoru smíchejte marinádu.
  2. Kuřecí prsa omyjte a vložte do vhodného litinového hrnce (případně do tzv. pomalého hrnce), lehce je podlijte vodou a přelijte připravenou marinádou. Není třeba je solit, slanost obstará sojová omáčka.
  3. Troubu předehřejte na 150 stupňů. Hrnec přiklopte pokličkou nebo zakryjte alobalem a maso dejte péct na cca 120 minut. Asi po hodině kuřecí prsa obraťte, je-li třeba, v průběhu pečení je lehce podijte vodou.
  4. Uvařte si cizrnový humus a nakrájejte zeleninu
  5. Hotové maso natrhejte dvěma vidličkami a promíchejte ho s výpekem.
  6. Do krabičky dejte vychladlé trhané kuřecí maso. Přidejte na čtvrtky nakrájený pita chleba, uvařený cizrnový hummus a okurku a mrkev nakrájené na hranolky.

Tip: domácí cizrnový humus podle Coolinářky

  • 1 konzerva cizrny, 1/2 stroužku česneku, 2 lžičky sezamové pasty tahini, 1 lžička citronové šťávy, špetka mletého římského kmínu, olivový olej, sůl
  • Cizrnu slijte a dejte do mixéru, přidejte tahini pastu, česnek, římský kmín, šťávu z citrónu, asi 4 lžíce oleje a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 484 173 968 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 24 8 48 -
sacharidy g 46 17 92 -
   z toho cukry g 6,5 2,3 13 -
tuky g 21,1 7,5 42 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,6 0,9 5,2 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 4,1 1,5 8,2 1,2 g/100 g
sůl g 1,1 0,4 2,2 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 4,1 1,5 8,2 ≤ 3 g/100 g 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).