V Japonsku, odkud se tento moderní způsob stravování rozšířil do Evropy, se takové obědy chystají do práce, školy i jen tak na výlety... K typickým japonským obědům patří rýže, která je vytvarována do kuličky či jiného tvaru, dále maso a zelenina.
Zdravý oběd do krabičky s trhaným masem a cizrnovým humusem
Pečená zelenina, grilované kuře nebo trhané maso - to vše lze využít, stačí jen dobře kombinovat ingredience. Chutě na sladké po jídle uspokojí kousek čerstvého ovoce. Recept pro nás připravila milovnice dobrého jídla a food bloggerka Coolinářka.

- Ideální je, když si zvyknete odkládat extra porci jídla předem, a tím si předem připravit suroviny. Nakrájejte si dopředu zeleninu a uvařte maso.
Ingredience: 2 porce
| 1 kuřecí prsní řízek | 120 g |
| 1 lžíce medu | 10 g |
| 1 stroužek česneku | 5 g |
| 1 cm čerstvého zázvoru | 5 g |
| 1 lžíce sójové omáčky | 10 g |
| špetka pepře | 1 g |
| 1 lžíce slunečnicového oleje | 10 g |
| do krabičky | |
| cizrnový humus (kupovaný) | 100 g |
| okurka | 100 g |
| mrkev | 100 g |
| pita chleba | 100 g |
Postup
- Nejprve si z medu, sójové omáčky, oleje, nadrceného česneku, chilli (pro zájemce), pepře a nakrájeného zázvoru smíchejte marinádu.
- Kuřecí prsa omyjte a vložte do vhodného litinového hrnce (případně do tzv. pomalého hrnce), lehce je podlijte vodou a přelijte připravenou marinádou. Není třeba je solit, slanost obstará sojová omáčka.
- Troubu předehřejte na 150 stupňů. Hrnec přiklopte pokličkou nebo zakryjte alobalem a maso dejte péct na cca 120 minut. Asi po hodině kuřecí prsa obraťte, je-li třeba, v průběhu pečení je lehce podijte vodou.
- Uvařte si cizrnový humus a nakrájejte zeleninu
- Hotové maso natrhejte dvěma vidličkami a promíchejte ho s výpekem.
- Do krabičky dejte vychladlé trhané kuřecí maso. Přidejte na čtvrtky nakrájený pita chleba, uvařený cizrnový hummus a okurku a mrkev nakrájené na hranolky.
Tip: domácí cizrnový humus podle Coolinářky
- 1 konzerva cizrny, 1/2 stroužku česneku, 2 lžičky sezamové pasty tahini, 1 lžička citronové šťávy, špetka mletého římského kmínu, olivový olej, sůl
- Cizrnu slijte a dejte do mixéru, přidejte tahini pastu, česnek, římský kmín, šťávu z citrónu, asi 4 lžíce oleje a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
2 porce |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 484 | 173 | 968 | 400-700 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 24 | 8 | 48 | - |
| sacharidy | g | 46 | 17 | 92 | - |
| z toho cukry | g | 6,5 | 2,3 | 13 | - |
| tuky | g | 21,1 | 7,5 | 42 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,6 | 0,9 | 5,2 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 4,1 | 1,5 | 8,2 | ≥ 1,2 g/100 g |
| sůl | g | 1,1 | 0,4 | 2,2 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 4,1 | 1,5 | 8,2 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).

Coolinářka - Svatava Vašková
