Proč zvolit pošírování?

Pošírování je tepelná úprava, kdy se teplota tekutiny udržuje pod bodem varu. Jedná se o velmi šetrnou úpravu a pro kuřecí maso se skvěle hodí.

  • Maso si zachová svou šťavnatost a nevysuší se, což je u kuřecích prsou častý problém.
  • Maso si také zachová více prospěšných látek, než když ho smažíte nebo pečete při vyšších teplotách 

Jako tekutinu, ve které kuřecí maso „vaříte“, je nejlepší zvolit vývar, můžete ale použít i vodu, do které přidáte různé koření a bylinky, přidat můžete i trochu bílého vína. S masem můžete rovnou „uvařit“ i libovolné druhy zeleniny, i  nižší teplota prospěje a zachová si více vitaminů.   

Ingredience: 4 porce

kuřecí prsa 600 g 
mrkev 250 g 
brokolice 450 g 
řapíkatý celer 100 g 
citron 1/2 
bobkový list, celý pepř, nové koření, čerstvý tymián, petrželka  
sůl 3 g
tříbarevné těstoviny 240 g 

Postup

  1. Do hrnce dáme vodu (pro lepší chuť můžeme použít vývar), přidáme na plátky nakrájený citron, bobkový list, celý pepř, nové koření a čerstvé bylinky – petrželku a tymián. Do vody přidáme na silnější plátky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a růžičky brokolice.
  2. Vodu přivedeme k varu a 5 minut zvolna povaříme.  
  3. Kuřecí prsa si očistíme, nakrájíme na porce a přidáme do vody k zelenině.
  4. Pozvolna „vaříme“ těsně pod bodem varu cca 10 minut.
  5. Hrnec odstavíme a necháme ještě 10 minut stát, poté maso i zeleninu vyndáme.
  6. Zbytek vody s kořením a bylinkami svaříme (zredukujeme) na silnou šťávu.   
  7. Tříbarevné těstoviny uvaříme na skus, slijeme a promícháme s uvařenou zeleninou a šťávou.
  8. Na závěr přidáme rozkrájená kuřecí prsa a dozdobíme čerstvými bylinkami.  
 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 449  77  1796  400-700 kcal/porci
bílkoviny g 42  7,2  169  -
sacharidy g 54   9,1 214  -
   z toho cukry g 6,6  1,1  27  -
tuky g 7,5  1,3  30  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,8 0,3  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7 1,2  28  ≥ 1,2/100 g
sůl g  2,2 0,4   8,9 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).