Obyčejná cibule a tolik zdravá

Cibule obsahuje celou řadu vitaminů, minerálních látek a dalších prospěšných látek. Je považována za přírodní antibiotikum, a to především díky látce zvané allicin, která má na svědomí i štiplavou chuť cibule. Největší účinky proti bakteriím má však cibule syrová, proto můžete i tu do jídelníčku zařadit. Cibule je také zdrojem inulinu – rozpustné vlákniny, která má pozitivní vliv na náš trávicí trakt.

Kromě tradičních surovin jsou do cibulačky přidané i fazole, které polévku obohatí o bílkoviny a více vás tak zasytí. 

Ingredience: 4 porce

cibule 320 g 
řapíkatý celer 200 g 
fazole v suchém stavu (např. fazole adzuki) 100 g 
hovězí, nebo zeleninový vývar 800 ml 
bílé suché víno 140 ml 
řepkový olej 12 ml 
sůl 3 g 
petrželová nať 3 g 
tymián, bobkový list  

Postup

  1. Fazole si předem namočíme a uvaříme v čisté vodě doměkka.
  2. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenká půlkolečka nebo čtvrtkolečka, pozvolna restujeme na troše řepkového oleje (cca 30 minut).
  3. Podlijeme vínem, přidáme tymián, bobkový list a osolíme.
  4. Víno necháme vyvařit, přidáme nakrájený řapíkatý celer a zalijeme vývarem.
  5. Vaříme cca 20 minut, dokud není cibule úplně měkká. Přidáme uvařené fazole a dle potřeby dochutíme.
  6. Před podáváním můžeme posypat čerstvou petrželkou nebo jinými bylinkami. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  201 46  802  100 kcal/100 g
bílkoviny g  9  2  35 -
sacharidy g  23  4  93 -
   z toho cukry g  6  1,5  25  -
tuky g  5,3  1,2 21  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,4 0,3 5,4  ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  6  1,4 24  ≥ 1,2/100 g
sůl g  0,9  0,2 3,4  ≤ 0,825/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).