• Poctivý dlouho tažený vývar z masa a kostí vám dodá celou řadu prospěšných látekbílkoviny, minerální látky i některé vitaminy. Je tak vhodným jídlem například i při nemoci, kdy tělo potřebujete hydratovat a dodat potřebné živiny v lehce stravitelné podobě. 
  • Do vývaru nezapomeňte přidat i dostatek zeleniny, klíčky přidejte až na závěr do hotové polévky, aby byly zachovány všechny prospěšné látky.  

Ingredience: 8 porcí

Slepičí skelet na polévku 800 g 
Mrkev 300 g 

Celer

300 g 
Cibule 150 g 
Mražený hrášek 250 g 
Hráškové klíčky 150 g 
Sůl 2 g 
Bobkový list, nové koření, celý pepř  

Postup 

  1. Slepičí skelet, mrkev, celer a cibuli omyjeme, očistíme a zprudka opečeme vtroubě dohněda.
  2. Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a sůl a pomalu přivedeme kvaru.
  3. Sebereme z povrchu vzniklou pěnu a pozvolna táhneme alespoň 3 hodiny. 
  4. Takto připravený vývar scedíme
  5. Maso obereme a mrkev s celerem nakrájíme na menší kousky.
  6. Hotový vývar dle potřeby ještě lehce svaříme a zvýrazníme tak jeho chuť.
  7. Do připraveného vývaru dáme zpátky maso a zeleninu, přidáme hrášek a prohřejeme.
  8. Na závěr před podáváním posypeme klčky z hrášku, můžeme nahradit i jinými klčky (např. řeřichou).
  
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

8 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  88 28  703  ≤ 100 kcal/porci
bílkoviny g  6,9 2,2  55  -
sacharidy g  14 4,6  114  -
   z toho cukry g 4,7  1,5  38  -
tuky g 0,5   0,2 3,8  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,1  0  0,7 ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  3,6 1,1  29  -
sůl g 0,5   0,16  4 ≤ 0,825/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).