• Tento chřest se pěstuje ve tmě pod speciální plachtou, která zamezí fotosyntéze, proto si uchová bílou barvu. 
  • Najdeme v něm vysoký obsah vitamínu E, je bohatý na vitamín C a kyselinu listovou. Z minerálních látek je to pak důležitý obsah draslíku.

Ingredience: 4 porce

Svazek bílého chřestu 500 g 
1 lžíce řepkového oleje 5 ml 
Pórek 100 g 
Zeleninový vývar 300 ml 
Polotučné mléko 400 ml 
Smetana na vaření 12% 100 ml 
Sůl 2 g 
Muškátový oříšek  
Pepř  
2 plátky celozrnného toustového chleba na krutony  

Postup

  1. Nejprve každému stonku chřestu odřízněte dřevnatou spodní část. Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, musíme také zbavit vnější tuhé slupky. Použijte běžnou škrabku na brambory. 
  2. Na řepkovém oleji orestujte na kolečka nakrájený pórek. Až změkne, přidejte k němu nakrájený chřest a společně restujte ještě asi 2 minuty.
  3. Nyní k zelenině přilijte mléko a vývar a vařte, dokud chřest nezměkne.
  4. Pak polévku důkladně rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. 
  5. Nakonec ji zjemněte smetanou na vaření a ještě ji krátce provařte. 
  6. Toustový chleba nakrájejte na kostičky a nasucho je opečte na pánvi.  
  7. Polévku servírujte s opečenými krutony a nasekanou čerstvou pažitkou.
 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  180 50   722 ≤ 100 kcal/porci
bílkoviny g  7,4 29,7  -
sacharidy g 15,5  4,3  62,1  -
   z toho cukry g 9,3  2,5  37,1  -
tuky g  9,7 2,7  38,9  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,5   14,1 ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g 2,9  0,8  11,5  -
sůl g  2,16  0,59  8,62 ≤ 0,825/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).