• Tento chřest se pěstuje ve tmě pod speciální plachtou, která zamezí fotosyntéze, proto si uchová bílou barvu. 
  • Najdeme v něm vysoký obsah vitamínu E, je bohatý na vitamín C a kyselinu listovou. Z minerálních látek je to pak důležitý obsah draslíku.

Ingredience: 4 porce

svazek bílého chřestu 500 g 
řepkový olej 12 g 
pórek 100 g 
zeleninový vývar 300 ml 
polotučné mléko 400 ml 
smetana na vaření 12% 100 ml 
sůl 2 g 
muškátový oříšek 2 g 
pepř 2 g 
2 plátky celozrnného toustového chleba na krutony 40 g 

Postup

  1. Nejprve každému stonku chřestu odřízneme dřevnatou spodní část. Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, musíme také zbavit vnější tuhé slupky. Použijte běžnou škrabku na brambory. 
  2. Na řepkovém oleji orestujeme na kolečka nakrájený pórek. Až změkne, přidáme k němu nakrájený chřest a společně restujeme ještě asi 2 minuty.
  3. Nyní k zelenině přilijeme mléko a vývar a vaříme, dokud chřest nezměkne.
  4. Pak polévku důkladně rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. 
  5. Nakonec ji zjemníme smetanou na vaření a ještě ji krátce provaříme. 
  6. Toustový chleba nakrájíme na kostičky a nasucho je opečeme na pánvi.  
  7. Polévku servírujeme s opečenými krutony a nasekanou čerstvou pažitkou. 
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  180 50   722 ≤ 100 kcal/porci
bílkoviny g  7,4 29,7  -
sacharidy g 15,5  4,3  62,1  -
   z toho cukry g 9,3  2,5  37,1  -
tuky g  9,7 2,7  38,9  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,5   14,1 ≤ 1,1 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g 2,9  0,8  11,5  -
sůl g  2,16  0,59  8,62 ≤ 0,825/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).