• Grilovaný lilek je pro vegetariány už taková letní stálice, ale jeho spojení s výraznou umami chutí miso pasty, sladkostí a křupavostí granátového jablka, svěžestí petrželky a pikantností zázvoru mu dodává zcela nový rozměr. Uvidíte, že si ho zamilují i ti, kteří jinak na grilu uznávají jen pořádný kus masa.

Ingredience: 4 porce

4 střední lilky 4x 400g 
1/4 lžičky chilli vloček  
Na marinádu:  
3 lžíce miso pasty 45 g 
3 lžíce sojové omáčky 45 g 
1 lžička sezamového oleje 4 g 
2 lžíce javorového sirupu 30 ml 
2 stroužky česneku 6 g 
1 lžíce sazamových semínek 6 g 
1 lžíce strouhaného zázvoru 6 g
K podávání:  
8 lžic rostl. alternativy zakysané smetany 120 g
4 lžíce sekané čerstvé petrželky  
4 lžíce zrníček granátového jablka  
4 celozrnné bulky 240 g

Postup 

  1. Troubu nastavíme na režim grilu a rozehřejeme na 180°C.
  2. Lilky rozkrojíme podélně na poloviny pomocí ostrého nože, poté nařežeme dužinu několika linkami do vzoru mřížky.
  3. Suroviny na marinádu důkladně promícháme a vetřeme ji do mřížky.
  4. Zasypeme chilli vločkami a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu cca 20 minut.
  5. Podáváme se lžící rostlinné zakysané smetany s petrželkou, granátovým jablkem a celozrnnou bulkou. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  360 67   1438 350-550 kcal/porci
bílkoviny g 13,7  2,6   55 -
sacharidy g 50,2  9,3   201 -
   z toho cukry g 18,3  3,4   73  -
tuky g 9,9   1,8  40 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g

1,1 

0,2  4,3  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 18,2  3,4  73  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  3,19 0,59  12,8  ≤ 0,875g /100 g
přidaný cukr g  5,6 1 22,5 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu apod).