Červená řepa je velmi prospěšná potravina, kterou stojí za to zařadit do jídelníčku, a to z mnoha důvodů:
- Červená řepa je bohatým zdrojem kyseliny listové, draslíku, vitamínů C a skupiny B.
- Zanedbatelný také rozhodně není obsah vlákniny, které prospívá zdravému trávení.
- Vysoký obsah aminokyseliny glutamin v červené řepě podporuje produkci žaludečních šťáv, udržuje harmonii střevního traktu a zbavuje ho toxinů, podporuje trávení a odstraňuje zácpu.
- Kromě toho obsahuje řepa i rostlinná barviva (betanin), která jsou zdraví prospěšná, jen při zpracování doporučujeme navléci rukavice.
Ingredience: 4 porce
červená řepa | 250 g |
jemné ovesné vločky | 70 g |
středně velká cibule | 100 g |
3 stroužky česneku | 9 g |
řepkový olej | 20 ml |
1 vejce | 58 g |
1 lžička sušené majoránky | 2 g |
½ lžičky sušeného tymiánu | 1 g |
sůl | 2,5 g |
K podávání: | |
dijonská hořčice | 25 g |
med | 25 g |
4 celozrnné bulky | 240 g |
Postup
- Červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno.
- Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a společně orestujeme na oleji dozlatova.
- Nastrouhanou červenou řepu smícháme s orestovanou cibulí s česnekem. Přidáme ovesné vločky, vajíčko, sůl a bylinky. Vytvoříme těsto, které necháme zhruba půl hodiny odležet. Mezitím si rozpálíme troubu na 180 °C.
- Po odležení si těsto rozdělíme na 8 stejně velkých karbanátků, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Karbanátky pečeme při 180 °C přibližně půl hodiny, v polovině času je obrátíme.
- V misce si mezitím dobře promícháme hořčici s medem.
- Hotové karbanátky přelijeme hořčično-medovou zálivkou a podáváme s celozrnnou bulkou.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 351 | 175 | 1 402 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 11 | 5,5 | 44,2 | - |
sacharidy | g | 56,5 | 27,7 | 222 | - |
z toho cukry | g | 13,7 | 6,8 | 54,7 | - |
tuky | g | 9,8 | 4,9 | 39,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,7 | 0,8 | 6,7 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 6,3 | 3,2 | 25,3 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 1,74 | 0,871 | 6,979 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).